Чашћу стечена слава никада не умире

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СМЕДЕРЕВА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Опелом, полагањем венаца и пригодним програмом код Споменика погинулим ратницима у Првом светском рату, обележен 30. октобар – Дан ослобођења Смедерева у Првом светском рату.

Споменик погинулим ратницима у Првом светском рату, постављен је и освештан 1. децембра 1926. године, на годишњицу оснивања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, на главном тргу у Смедереву. На споменик су уклесана имена 288 у борби палих и умрлих војних обвезника. То није коначан број страдалих Смедереваца, јер нису обележена имена многих који су били заробљени или у бекству, као и оних који су умрли од болести или немаштине као трајних и погубних последица Великог рата. Венце на споменик, прво су положили припадници Војске Србије, затим делегација Града Смедерева, потом Удружења потомака ратника од 1912. до 1918. године, Удружења добровољаца и поштовлаца ратова од 1912. до 1918. као и удружења Патриотска спона 1915-1999. Након тога, свештеници храма светог Ђорђа, служили су парастос. У оквиру програма, наступили су и ученици музичке школе “Коста Манојловић”, а присутнима се обратио и виши кустос музеја у Смедереву, Мирослав Лазић, који је подсетио на ратна дејства која су претходила ослобађању града у Првом светском рату.
О значају обележавања овог дана, говорио је и заменик председника Удружења потомака ратника, Бранко Милановић, који је истакао да на овом спомен обележју одајемо почаст Смедеревцима који су своје животе уградили у темеље нашег града и данашње слободне Србије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *