Водоснабдевање је боље, али у путеве морамо више да улажемо

МЕШТАНИ ЛИПА:

Воду за пиће, мештани Липа су имали и раније, путем такозваног железариног система, али је од ове године Водовод преузео бригу о водоснабдевању. Када је реч о путној инфраструктури, у наредној години очекују већа улагања, а да би се то догодило, много се ради на промоцији самодоприноса.

Када је током ове године, у рад пуштено постројење за прераду воде, међу три села која су на тај начин постала обухваћена градским системом водоснабдевања је и Липе. Разлике има, каже за Наше новине Весна Живановић, председница Савета ове месне заједнице.
Свакако је боље, пре свега када причамо о притиску воде. Замењен је део старих цеви, покренут поступак да сва домаћинства плаћају воду, што код нас последњих година није била пракса, јер смо добијали воду од Железаре. Чињеница је да ни паушал предвиђен за воду, већина уопште није ни плаћала, тек 3% мештана је можда измиривало обавезе. Сада је далеко боље. Наравно, има ту и даље много проблема, попут тога да су некада мењани водомери, скинути, однети, а нико није добио никакав папир када ће бити враћени. Проблеми постоје, и са једне и са друге стране. Водовд је покренуо акцију да се то исправи, постоји обострана воља, мислим да сада иде сасвим добро. Формирана је група људи из села која ће преговарати са Водоводом. У првом плану је могућност потписивања уговора, чиме би се домаћинства обавезала на измиривање обавеза у року, а Водовод на обезбеђивање редовног водоснабдевања. Такође, наша домаћинства би тим уговором могла да преузму и одговорност да исплате претходна, нагомилана дуговања. Наравно, не у пуном износу већ да се одреди нека реална цена и ту том смислу је Водовод био максимално коректан. Дали су све од себе и да нам изађу у сусрет и за оне који имају нелегалне прикључке, масовно се јављају они који хоће да легализују прикључак за воду, тим пре што неће бити утуживања, а Водовод нам је одредио и могућност плаћања на рате – каже Живановић.
Идеја је и да се у наредних пет или десет година уради парцијална замена цеви, динамика би, и више су него свесни тога у Липама, зависила од тога колико мештани плаћају воду јер се на тај начин обезбеђују средства која потом Водовод може да улаже у побољшање водоснабдевања.
Да се разумемо, нико не очекује да ће то бити преко ноћи, или за годину дана, али ако имамо дугорочан план, онда се све може остварити – напомиње председница Савета МЗ Липе.
Када је реч о путној инфраструктури,током ове године, средствима буџета града, урађен је део њивских путева, као и асфалт у једној од улица. Према речима наше саговорнице, у 2018. се очекује интензивнија обнова саобраћајница.
Надам се да ће то следеће године бити мало боље, да ћемо успети да изгласамо самодопринос баш из тог разлога што су нам путеви у веома лошем стању. Делимично због тога што се сви радови реализују одвојено, па је инфраструктура изнова раскопана, како за воду, тако за гасовод и друго, али и због саме позиције села. Наиме, ми смо на нижој тачки у односу на град, подземне воде су на малој дубини и онда се свака рупа брзо пуни водом. Неке ствари годинама нису рађене, зато је лоше стање. Даћемо све од себе да изгласамо самодопрнос и покушаћемо да објаснимо мештанима да ће тај новац који се одваја од њиховх плата и пензија ићи у праве сврхе.
У селу Липе тренутно се ради и на увођењу канализације. Ово је неопходно стога што је извориште са кога се црпи вода близу септичких јама, има домаћинстава која их имају и по више од једне. Са обилнијим кишама, јаме се напуне због подземних вода и настаје проблем изливања. Радови које финансира локална самоуправа су почели током јесени и трајаће током 2018.

 СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСКОМ ПРОЈЕКТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА КОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *