У првом плану акредитација, прекогранична сарадња и реконструција болнице

ДИРЕКТОР ОПШТЕ БОЛНИЦЕ СВЕТИ ЛУКА У СМЕДЕРЕВУ ЗАДОВОЉАН ОСТВАРЕНИМ У 2017. ГОДИНИ И СА МНОГО ОПТИМИЗМА ДОЧЕКУЈЕ НАРЕДНУ

Жеља нам је, и мислим да смо за то спремни, да наредну акредитацију добијемо на седам година. Није било лако, али мислим да смо се у претходне три године показали у добром светлу и да ће они који одлучују о томе узети у обзир све што смо радили. Зато смо у претходном периоду, бар је то наше мишљење, све подигли на један виши ниво – каже, сумирајући годину за нама директор Опште болнице Свети Лука, др Ненад Ђорђевић.

Директор смедеревске болнице доктор Ненад Ђорђевић има много разлога за задовољство на крају 2017. године, а са још више оптимизма дочекује 2018. годину. Година на измаку и 2018. имају много тога заједничког када је у питању Општа болница Свети Лука. Осим редовних обавеза, брига о здрављу Смедереваца, руководство смедеревске здравствене установе радило је на још неколико, врло значајних фронтова.
Један од значајнијих послова била је припрема добијање нове акредитације, рекао је у новогдишњем интервјуу за Наше новине директор Ненад Ђорђевић.
Нама истиче претходна трогодишња акредитација. Зато смо већ у 2017. години почели да се припремамо за март 2018. године и за нову акредитацију. Жеља нам је, и мислим да смо за то спремни, да наредну акредитацију добијемо на седам година. Није било лако, али мислим да смо се у претходне три године показали у добром светлу и да ће они који одлучују о томе узети у обзир све што смо радили. Зато смо у претходном периоду, бар је то наше мишљење, све подигли на један виши ниво. При том мислим и на чињеницу да смо у овој години почели да користимо опрему коју смо добили крајем 2016. и почетком ове године. Примера ради, добили смо ендо стуб за службу Опште хирургије и у току је завршна обука за колоноскопију и гастроскопију које ће се радити у овој служби. Зато се надамо да ћемо у наредној години добтии акредитацију на седам година – каже Ђорђевић.
Општа болница Свети Лука као једина здравствена установа учествује у пројекту прекограничне сарадње Србије и Румуније. Реч је о великим средствима, а самим тим се очекује и значајно унапређење квалитета услуге:
Учествујемо са два пројекта прекограничне сарадње, укупне вредности од близу милион и двеста хиљада евра. Први је везан за службу опште хирургије и од маја радимо хируршке интервенвције које смо договорили са партнерима из Румуније. У међувремену, привели смо крају припрему документације за набавку опреме за лапароскопске операције и комплетне опреме за једну операциону салу. У овом пројекту већ увелико сарађујемо са Универзитетом за медицину и фармацију Виктор Бабеш из Темишвара. Имали смо неколико тренинга, а током овог месеца тројица наших хиругра били су у Темишвару. У наредној години очекују нас још три оваква тренинга. Углавном радимо лапароскопске операције жучне кесице, које годинама радимо код нас у Смедереву. Од 2016. радимо операцију дебелог црева, а однедавно почели смо и лапароскопске операције киле код оних пацијената код којих је дошло до рецидива након операција класичним методама. Планирају се и лапароскопска операција слепог црева али само код оних пацијената код којих је након дијагностичке лапароскопије поставе индикације за ову интервенцију. Очекујем да нам опрема стигне почетком наредне године и могу са задовољством да кажем да ћемо бири један од првих здравстених установа у Србији која ће располагати 3Д лапароскопом чиме ће умногоме бити олакшано извођење оперативног захвата. Други пројекат који се реализује са партнерима из Румуније је област психијатрије. Партнер у пројекту је и Специјална болница за психијатријске болести из Вршца. Овај пројект предвиђа, пред набавке опреме, реконструкцију зграде психијатрије, која је најстарији зидани објекат наше болнице – напомиње директор.
Пројекат је почео да се реализује у јуну и како се очекује, ових дана ће бити објављен тендер за грађевинске радове на згради психијатрије. Ђорђевић се нада да ће радови на реконструкцији овог објекта бити готови у првој половини 2018. године.
Наша обавеза је да обезбедимо 15 процената од укупно потребних средстава који износе 160 000 евра за реконструкцију зграде и набавку опреме. Када је о опреми реч ради се о ЕЕГ, ЕМНГ и утразвучном апарату за испитивање крвних судова. Ми сву ту опрему имамо али је постојећа већ дуго у употреби. Током претходне године добили смо и Хитачи ултразвучни апарат као донацију Владе Јапан. Овај апарат је у употреби на Интерном одељењу у коронарној јединици. Раније смо добили два слична апарата који нам покривају дијагностику у служби за рендгенологију, као и два ултразвука за амбулантну поликлинику. Ове године и скенер нам је на срећу само накратко био ван употребе.
Од септембра на очном одељењу почела је да се ради нова операција катаракте такозваном ФАКО методом. То је пракично најсавременија операција катаракте и након донације апарата, наши лекари завршавају обуку, па се очекује да та метода, у наредној години постане рутинска.
Када је реч о 2017, било је, у Општој болници и одређених кадровских проблема:
Прошле године смо имали мањак ендокринолога и рендгенолога. Сада је ситуација много боља. Попуњен је кабинет за рендген, а колега ендокринолог се вратио са субспецијализације и тамо су нам редови много мањи него раније. Очекујем да нам се ускоро са субспецијализације врати колега нефролог. Ситуација је сада најнеповољније са бројем младих колега доктора опште медицине који би могли да конкуришу за специјализације. Најављена је могуност замене лекара опште медицине који одлазе на специјализације новим лекарима на одређено време што ће значајно олакшати рад.
Оно што такође представља један од приоритета у 2018. јесте и најављена реконструкција болнице која би требало да почне средином године.
Пројекат за побољшање енергетске ефикасности објеката Опште болнице се већ налази у Канцеларији за јавна улагања. Нема разлога да ускоро не буде расписан тендер који ће нам омогућити да заменимо комплетну столарију, а у плану је и нова фасада и кровови. То би била прва фаза, а након тога следи пројекат унутрашње реконструкције заједно са изменом електро и водоводне инсталације. Радиће се део по део и не верујем да ће комплетан посао бити завршен за мање од годину и по дана. Ушли смо у процес реконструкције захваљујући градоначелници која се изборила да се наша болница нађе на списку установа које очекују реконструкцију.
На све ово надовезује се добра финансијска ситуација Опште болнице Свети Лука. Враћени су дугови Велефарму, Водоводу, а нешто мало се још дугује Ласти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *