Ноћ када су се сусрели небо и земља прославило више хиљада Смедереваца

СМЕДЕРЕВЦИ ОКУПЉЕНИ НА ТРГУ ОБЕЛЕЖИЛИ БАДЊЕ ВЕЧЕ:

По 29. пут Одбор за неговање православне традиције приредио је дочек за суграђане. По обичају, након освећења, окупљени Смедеревци су присуствовали паљењу бадњака. Одбор је и овога пута за све обезбедио посно послужење, а за најмлађе – пакетиће.

Одбор за неговање православне традиције који махом чине наши приватници и предузетници и ове године је организовао прославу Бадње вечери на градском тргу. Крај Храма Светог Георгија где је пре тога одржана празнична служба, окупило се много Смедереваца ишчекујући најважнији тренутак – спаљивање великог бадњака које је уследило након освећења у чему је учествовало свештенство смедеревских цркава. Након што је свештеник Иван Весић, упутио традиционални божићни поздрав, на шта му је одговорило неколико хиљада суграђана, била је то прилика да се сви подсете значаја празника који предстоји:
Драго ми је што вас видим у оволиком броју данас, да се сви заједно саберемо и да прославимо велики догађај рођења Христовог, када се Бог спустио на земљу, када су се сусрели небо и земља. Овде је Бог постао човек, Духом Светим и од његове мајке Марије Богоридице, Бог постаје један од нас, да би нас учинио боговима по благодећу. Анђели су славили и певали: „Слава на висинама Богу и на земљи мир међу људима и добра воља“. Велика радост, велика је вест обнародована када се Бог спустио међу људе и то не у неким вилама, нити у скупоценим одеждама, већ скромно, у јаслама, међу пастирима и стадима. Дошао је на земљу да људима донесе мир и радост зато што је његовим доласком смрт побеђена и радост донета човеку. Волео бих да вас и у цркви виђам у оволиком броју, да се причешћујемо телом и крвљу Христовом стално и вазда све до другог доласка Христовог. Да сте живи и здрави, нек вас Бог благослови сваким добром и сваком благодаћу – поручио је Весић
И ова прослава, као и свака друга, има свог домаћина, а та дужност предаје се управо на Бадње вече. Прошле године, домаћин је био др Зоран Кузмановић, академски вајар, а на даље ће то бити потпредседник Одбора за неговање традиције, Раде Добрњић.
Ово је празник који нас подсећа да је Христ сишао међу људе, али нас изнова подсећа да и даље мисли на наше патње, тако што нам показује пут којим је једино могуће ићи, а то је пут љубави који води спасењу. Христос је међу нама, сада и заувек. Обраћам вам се у име Одбора за неговање православне традиције, невероватно је са којим ентузијазмом они раде и великом посвећеношћу већ 29 година. Зато, ова манифестација постаје све значајнија. Радујем се што сам део ове свечаности, и што Одбор својим радом бар мало доприноси увеличавању овог догађаја – казао је Кузмановић. Наредни домаћин, Раде Добрњић такође је поздравио окупљене честитајући Божић и поручујући да је част бити домаћин овакве светковине.
Атмосферу је употпунио наступ дечијег црквеног хора „Слогић“, чији су чланови певали божићне песме, а затим су се, уз помоћ Зорана Игњатовића, можда и најпрепознатљивијег лица Одбора, најмлађи Смедеревци ломећи чесницу, дали у потрагу за златником. Најсрећније руке била је шестогодишња Мина Петковић.
У небо су се потом, као и широм читаве Србије, винуле и варнице из Смедерева које су и овога пута пратиле молитве и наде за здравље, срећу и напредак свих Смедереваца у 2018.