По бадњак као некад – у шуму и у опанцима

ЧЛАНОВИ КУД-ОВА ИЗ МИХАЈЛОВЦА И ЛУЊЕВЦА ОБНОВИЛИ ТРАДИЦИЈУ ПРЕДАКА:

У шумадијским селима све више мештана жели да се укључи у обнављање традиције и онога што су њихови преци чинили негујући вишевековну народну културу и обичаје.

Да се по бадњак данас чешће иде на пијацу, а не у шуму, одавно није новост, као ни то да је ова пракса постала честа чак и у селима. Желевши да врате дух ранијих времена, када су се празници светковали онако како налаже „ред и обичаји“, чланови културно уметничких друштава из Луњевца и Михајловца, ове године су учнили нешто што су, пре више деценија, радили њихови старији – отишли су заједно по бадњак. У шуму.
Покушали смо да обновимо то што је некада постојало као традиција. Време нас је послужило, а ми смо, у зору, како налажу обичаји, уз пуцањ, у опанцима, обучени у народне ношње отишли по бадњак. Када смо објавили фотографије на друштвеним мрежама, сви су били одушевљени. Иначе, интензивно радимо управо на обнови тих старих обичаја и начина живота, а могу вам рећи да су многи за то заинтересовани, то је сада препознато као наш најважнији задатак и наилази на подршку и одобравање многих – каже Бојан Лукић, један од оних који су зору Бадњег дана дочекали у Луњевачкој шуми и координатор за сва културно – уметничка друштва са територије Смедерева. Идући траговима наслеђа народне културе, дошли су и на идеју да обнове прела и посела у нашим шумадијским селима: Све више је оних који подржавају враћање народним обичајима, па желимо да поново заживе посела, онако како су се тада одржавала – под ведрим небом кад није било домова културе, ни звучника, ни разгласа, ни струје, играло се и певало у природи, то су некада била најважнија места окупљања, у време када су се разговори водили уживо и познанства склапала пружањем руке, а не преко интернета. Посела су била најважнији део друштвеног живота у селу. Ми сада, 70 година касније, покушавамо да вратимо дух тог времена – напомиње Лукић. Иначе, КУД Михајловац ће за Светог Саву наступати у Великом Орашју. Тренутно имају 13 кореографија и спремају још две, (шопске и игре из Владичиног Хана) припремајући се за гостовање на Златибору у фебруару.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *