Скуп најуспешнијих такмичара

ЗНАЊЕМ ДО НАПРЕТКА СМЕДЕРЕВА

У празничној недељи, градоначелница приредила пријем за ученике који су током прошле године освојили неко од прва три места на републичким и међународним такмичењима.

Раније су, ђаци такође награђени од стране локалне самоуправе, а овога пута уручене су им захвалнице и пакетићи. Све то, на скупу под називом „Знањем до напретка Смедерева“ био је гест којим се поручује да је овај град, који су они успешно представљали у Србији и Европи, поносан на њихова постигнућа. „Град је стасао, стао на здраве ноге и сада може да улаже много више средстава у вас. Ми смо ту као локална самоуправа да вам помогнемо, и у студирању и у вашем усавршавању и да стварамо амбијент да сутра, када завршите факултете, можете да радите и да се вратите у свој град. То је наша жеља – да не одлазите из Смедерева, јер Смедерево постаје добро место за живот. Вашим успесима се поносимо и ви сте они на којима ће почивати будући развој и напредак друштва”, рекла је градоначелница Јасна Аврамовић.
Чланица Градског већа за ресор просвете и образовања, подсетила је на значајна средства које је локална самоуправа ове године издвојила за поспешивање образовања. „Ове године опредељено је чак дванаест милиона динара, што је много више од опредељених средстава у те сврхе у многим градовима Србије. Додељена је 151 стипендија, односно финансијска помоћ, којима је обухваћено 45 ученика средњих школа и 106 студената, међу којима је и двоје ученика са инвалидитетом. Ученици средњих школа добили су финансијску помоћ у износу од 45.000 динара, а студенти финансијску помоћ у износу од 65.000 динара. Уз то, према Локалном акционом плану, додељено је и 29 стипендија ученицима ромске националности. Локална самоуправа водила је рачуна и о ученицима из сиромашних породица, али и о онима који имају високе просеке и резултате у школовању. Након много година паузе одлучили смо да новчаним износима наградимо и све вас који сте на нјабољи начин презентовали свој град на такмичењима”, изјавила је Миљана Кравић. Најуспешнијим такмичарима новчане награде су исплаћене раније, поводом Дана града. Ученици који су освојили прва места на републичким такмичењима добили су 12.000 динара, другопласирани по 10.000, а ученици који су освојили трећа места по 8.000. Шесторо ученика МШ „Коста Манојловић”, који су освојили награде на међународним такмичењима, добило је већи износ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *