Пракса за студенте у смедеревским предузећима

СМЕДЕРЕВО И ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ УБУДУЋЕ ПАРТНЕРИ:

У Градској управи потписан је споразум којим се подразумева да ће убудуће, наши студенти који похађају Економски факулет Универзитета у Београду, на стручну праксу за различите смерове и одсеке долазити у Смедерево.

Крајем прошле недеље, делегација Економског факултета посетила је Смедерево у намери да, са представницима локалне самоуправе постигне договор око примене важних новина које су увдене у наставне процесе на факултетима, а које остављају простора да се стручна пракса, коју ће убудуће имати и студенти а не само средњошколци, одвија управо у Смедереву. Тачније, у нашим јавним предузећима, за шта је било неопходно потписивање споразума између Града Смедерева и Економског факултета. Хвала декану Боричићу као и професору Економског факултета, др Драгану Стојковићу, који је иначе Смедеревац, због тога што су препознали Смедерево као град добар за праксу свих студената који похађају ту установу а из Смедерева су. Имаћемо дуплу корист, Смедеревци ће за време праксе бити у свом граду, локална самоуправа и установе где ће они обављати праксу ће добити помоћ, а наша деца ће одмах се суочити са стварношћу и оним што их очекује када почну раде. Пракса је веома битна, јер учимо теорију, а када се суочимо са изазовима првог радног дана, онда нам недостаје пракса. Почаствована сам због овога и поручујем да су све наше институције отворене за студенте – казала је градоначелница др Јасна Аврамовић.
Да Смедерево, за реализацију овог програма није одабрано случајно, објаснио је Бранислав Боричић, декан Економског факултета и додао:
Хвала градоначелници на веома брзој реакцији и прихватању наше идеје, она је одмах препознала предности ове иницијативе. Овде наилазимо на разумевање локалне самоуправе, града који ће омогућити студентима завршних година да обаве одређене праксе и на тај начин се поново након студенстких дана проведених у Београду, вежу за свој град. Вероватно ће им се на тај начин, отворити и перспектива повратка у свој град. На нашем факултету, четири године уназад имамо око 150 студената из Смедерева. То су превасходно матуранти Економско трговинске школе (51%) и Гимназије (44%). То су ђаци са изванредним предзнањем који утичу на висок квалитет који можемо да одржимо са таквим студентима на Економском факултету – поручио је декан. Економски факултет је, у последње две године потписао преко 300 уговора о сарадњи са корпорацијама и локалним самоуправама, а сви ти споразуми отварају могућност да партнери омогуће студенстке праксе. Остварен је напредак у унапређењу и иновирању студијских програма. Од наредне године, Економски факултет ће понудити нови смер за информационе технологије, а од ове године је заживео и нови смер економије и финансија који студентима омогућава добијање две дипломе: Једна је диплома коју даје наш Универзитет у Београду, а друга је диплома Лондонске школе економије, то је водећи економски факултет у свету. Сваки контакт са регионом или крајевима земље из којих долазе наши студенти нам омогућава да колико можемо, некако утичемо на велики проблем у нашој земљи – одлив мозгова. Ми желимо нашим студентима да већ у фази студирања, а то су свакако завршне године, када размишљају где ће после тога, да им отворимо нека врата и покажемо да су на овом поднебљу добродошли и имају перспективу, напомиње Боричић.
Концепт стручне праксе почива на томе да ће велика јавна предузећа, студентима омогућити да за време летњег распуста, обаве једномесечну праксу. Студенти ће тако знања моћи да примене у пракси, а уједно, неретко се дешава да им то отвори врата за запослење по завршеним студијама. Факултет ће расписати конкурс на који се студенти заинтересовани за праксу у Смедереву могу пријавити. Након тога, факултет доставља списак, и на даље их локална самоуправа распоређује у складу са потребама.
Економски факултет је овом приликом донирао књиге Народној библиотеци Смедерево, а та донација ће пре свега бити драгоцена нашим студентима који свакодневно испуњавају Научно одељење у потрези за одговарајућом литературом. Онима који студирају на Економском факултету у Београду, сада су доступне све оне оне публикације које објављује та установа и које су самим тим најважније за припрему свког испита. Наша је библиотека једна од најразвијених у Србији, на годишњем нивоу имамо преко 8000 корсника, дневно је посети 300 читалаца, а сваки други студент је члан. Као популарна библиотека пажњу посебно посвећујемо фондовима, све више пара добијамо за ту намену, али што је интересантно, мало теже долазимо до стручне литературе, као што је то случај са оном коју објављује Економски факултет. То је озбиљан и квалитетан издавач, али нису често на трижту, па се тешко набаљају стручне књиге. Утолико је овај поклон вреднији, а ове књиге ће већ за два дана бити на располагању студентима – казала је Марина Лазовић, директор Народне библиотеке Смедерево.
Економски факулетет годишње изда преко 60 наслова стручне и научне литературе, међу њима су и преводи чак 22 капиталне књиге са страних језика. То су најпознатији уџбеници на којима се ради економија у свету, а и те књиге су део донације. На полице библиотеке овога пута стићи ће 150 наслова вредности око 180 000, намењених свим Смедеревцима, али првенствено садашњим и будућим студентима Економског факултета.