Водовод наставља да улаже у проширење мреже и побољшање услуге

БОЉЕ СНАБДЕВАЊЕ КОРИСНИКА У ПЕТРИЈЕВСКОЈ, БАЛКАНСКОЈ И СТАРЦА ВУЈАДИНА:

Иако се бар на уобичајену сезону за радове обично чека до пролећа, екипе смедеревског ЈКП Водовод увелико настављају проширење мреже. Недавно су, у саму завшрницу ушли радови на побољшању снабдевања корисника који су се одвијали у етапама у улицама Петријевска, Балканска и Старца Вујадина. Поред тога, из Водовода најављују радове у улици Мите Ценића, а следи и изградња водоводне мреже у Пивској.

Прошле године, Водовод је остварио много инвестиција. Изведено је доста радова, а наравно, најзначајније је, подсећа директор Срђан Стојковић, пуштање у рад новог постројења за прераду воде у Шалинцу и изградња магистранлног цевовода као и четири нова бунара. Тиме су, на систем градског, организованог водоснабдевања прикључена села бившег „железариног система“.
Многи мештани села сада имају уредно водоснабдевање и нема никавих проблема. Доста је рађено и на побољшању услуге и допремања воде до наших корисника, поготово у Вучачкој улици, на Плавинцу и МЗ 25. мај где је преусмерена вода са новог постројења. За све то Водовод је уложио огромне напоре и средства, али то је и наша дужност. Наша је дужност и уредно водоснабдевање свих корсника, а наша је обавеза и да их заштитимо, јер они који плаћају воду заслужују да имају уредно водоснабдевање. Истовремено имамо обавезу и да заштитимо наш систем. Имали смо великих проблема са нелегалним прикључцима и нередовним платишама. Желим да обавестим наше кориснике да смо започели активности на решавању тих проблема и то ће углавном бити једна од најважнијих акција ове године. Значи, 2018. посвећујемо посебно томе. Када смо већ дошли до многих, сада треба да настојимо и да то наплатимо. Урадили смо реконструкцију у селима бившег „железариног система“, то су Липе, Радинац, Враново и Раља, повезали их, морамо сада да обратимо на пажњу да се побољша наплата. У тој намери ћемо корисницима моћи да понудимо више могућности и погоности, отплату дуговања на рате што је веома битно за њих. Оне који пак не желе ни поред тога да се одазову овом нашем позиву, или који су нелегални корисници и који угрожавају редовне платише, мораћемо мало више да информишемо и позивам их да дођу, и за те ситуације смо направили систем да могу да легализују прикључак. Има много могућности, а нама је сваки корисник потребан. Није нам у интересу да било кога искључимо, само желимо да се услуга дистрибуције воде плаћа. Из тог разлога радићемо још и на реорганизацији целог нашег сектора који ће се бавити наплатом, корисницима и проблемима које они имају. Далеко од тога да смо ми на врхунцу професионалности и да се све обавља беспрекорно, али у сарадњи са нашим корисницма ћемо заједнички побољшавати улсугу и подизати нашу професионалност на највиши ниво – каже Стојковић.
Током прошле недеље, трајали су радови на раскрсници Балканске и улице Злате Кобал, што је заправо крајња фаза којој су претходили радови на Петријевском путу и улици Старца Вујадина. Том изградњом водоводне мреже у дужини од 2,5 километра, улагањем вредности 10 милиона динара, решава се дугогодишњи проблем, а то је неуредно водоснабдевање у летњем периоду за ове кориснике у вишим деловима града. У Смедереву, након тога, напомиње Стојковић, више неће постојати место у коме неће бити увек довољно воде. Додуше, чак и уз лета какво је било претходно, за разлику од неких других градова, у Смедереву је водоснабдевање било неометано, без икаквих рестрикција и планираних искључења.
Радови ће на овој локацији трајати још пар дана, и иако можда нису били преко потребни у овом тренутку, директор ЈКП Водовод напомиње да су желели да спремно дочекају летњу сезону када се по правилу очекује већа потрошња.
Ради се у МЗ 25. мај, а што се тиче улице Мите Ценића, мрежа је технички неадекватна и неисправна, деценијама стара, па морамо све да заменимо, односно комплетну мрежу, заједно са прикључцима. Планирамо изградњу нове мреже у улици Пивској, то је потес познатији као Удовички прокоп, у дужини од 400 метара. Завршени су радови на Орешцу, имамо 50-ак нових корисника. Изградњом те мреже приближили смо се главном циљу, а то је повезивање села Сеоне на градски водовод. Једино тако ћемо моћи да лакше контролишемо остале ситеме где с времена на време имамо проблеме – закључује Срђан Стојковић.
У међувремену је и Водањ прикључен на градски систем, за сада све функционише без тешкоћа, вода је исправна за пиће, а мештани су по свој прилици задовољни. Водовод редовно контролише тај систем како би све било на нивоу који задовољава уредно водонабдевање.
Наставак ширења мреже ка остатку моравских села је веома обиман подухват који изискује огромна средства. ЈКП Водовод је до овог тренутка, урадио све што је било у њиховој моћи, израђена је пројектна документација, а сада се очекује дозвола од надлежних служби. За даље се ништа не може са сигурношћу рећи јер све зависи од обезбеђивања финансија.