„Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“ , кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка у којој лик Катића тумачи глумац Александар Дунић биће играна у уторак , 13. фебруара са почетком у 12 сати у Великој дворани Центра за културу Смедерево. Улаз је слободан, а покровитељ је град Смедерево.
Ова монодрама је и поуздан историјски подсетник јер ју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић, а Александар Дунић наступиће у аутентичном костиму српских војвода који је израдио костимограф Борис Чакширан.
Јанко Катић, образован за оно доба, говорио је добро турски и немачки језик, био је званични преводилац Карађорђу и један од његових највернијих сарадника и следбеника – све до преране погибије уочи Боја на Мишару 1806.
Ова представа подсетиће гледаоце на славне јунаке наше прошлости када су реч, част, праведност, племенитост и хуманост биле најузвишеније вредности српског народа.
Културно-просветна заједница Србије, која више од пола века чува и негује културну баштину и традицију српског народа, препоручује ову представу као занимљив, приступачан и едукативан програм намењен првенствено ученицима основних и средњих школа, али и публици културних центара и домова културе у различитим срединама.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *