Обновљени „Весели цветови“

ЗАХВАЉУЈУЋИ ФОНДАЦИЈИ НОВАКА ЂОКОВИЋА:

Средствима од 10,5 милиона динара Фондација Новака Ђоковића финансирала је адаптацију вртића „Весели цветови“ на Царини. Уз помоћ града у износу од 300 000 динара, као и уз добру вољу извођача који је такође донирао део радова, тај простор сада има много боље услове за свакодневни боравак деце и васпитача.

Од прошле недеље, „Весели цветови“ су још веселији – објекат је адаптиран, чиме је решено неколико, до скоро највећих проблема који су отежавали рад. На томе се, „Фондацији Новак Ђоковић“, приликом свечаног отварања обновљеног вртића најпре захвалила директорка ПУ „Наша радост“:
Хвала Фондацији на томе што је имала поверења у нас, што је овом сарадњом поново указала поверење нашој установи. Објекат је доведен у дивно стање, због чега се сви радујемо. Овде, током дана борави око 350 малишана. И они су захвални, што је најважније задовољни су, а последњих неколико дана су желели и да то поруче Новаку кроз своје цртеже на којима су цртали њега, тениске терене и тенисере. Драго ми је што је наш ентузијазам препознат и награђен, што стварамо заједничким снагама. Ширимо капацитете у селима, а сада то чинимо и у граду. Наравно, радимо на професионализму и унапређењу просветно – васпитног рада, сваки дечак и девојчица код нас добијају могућност да се развијају, да расту у срећну децу – казала је Мирјана Ћосић подсећајући да ово није први пут да Новак посвећује пажњу предшколској установи у Смедереву, напротив, сада се може рећи да је ово наставак успешне сарадње:
Када је 2011. постао амасадор УНИЦЕФ-а, Новак је прво је дошао код нас, на то смо веома поносни. Тада је посетио објекат „Пчелица“ на Папазовцу. Наредне године смо конкурисали и од Фондације добили пројекат у Липама, „Липоградић“, који је подразумевао адаптацију једног старог простора и комплетно реновирање, чиме је деци из сеоског подручја узраста од три до пет и по година омогућено да имају потпуно исте услове као деца у граду. Тако је и почео наш интензивнији васпитно образовни рад у сеоским срединама и данас са поносом могу да кажем да смо први у Србији који су толико проширили обухват деце васпитно – образовним радом, наглашава Ћосић.
Овај пројекат обнове објекта „Весели цветови“ је реализован у оквиру конкурса фондације за 2015/2016. годину, који има за циљ улагање средстава у реконструкцију и адаптацију предшколских и школских објеката, као и набавку неопходног намештаја и опреме намењене малишанима широм Србије. Фондација је, за потребне радове издвојила 10,5 милиона динара:
Велико је задовољство да после свих препрека које смо превазишли уживамо у адаптираном простору вртића, да видимо децу која су нас дочекала. Хтела бих да се захвалим свима у Градској управи који су нам помогли да се превазиђу проблеми, људима који су током реализације били ту за нас, мом тиму који је вредно радио да се овај пројекат заврши… Фондација највећи део својих напора у раду посвећује стрварању услова у постојећим предшколским установама. Смедерево је велики град, један од ретких са позитивним демографским трендом, и јако нам је важно да обратимо пажњу на градове који имају потребе за повећањем капацитета када је у питању смештај деце. Поред тога јако је важно да сва деца без обзира на то где се налазе имају ако не исте, онда барем сличне услове за одраставње. Адаптација и реновирање овог обкјкета било је заиста неопходно овој предшколској установи и стварно нам је било задовољство што смо могли да помогнемо – казала је Гордана Џуџа Јаковљевић руководилац Одељења за програме и пројекте Фондације.
Када је реч о поменутим проблемима који су пратили радове, реч је о нерешеним имовинско правним односима, објашњавају наши саговорници, и додају да је сада једино важно то што је циљ остварен – овом приликом, на вртићу је замењена комплетна спољна столарија, поправљен је кров који је стварао доста проблема, окречене су све просторије и уз помоћ извођача који је донирао део својих радова, офарбани су сви радијатори и цеви. Сада су услови неупоредиво бољи не само са естетског, већ и са становишта енегетске ефикасности, простор ће се током зиме лакше грејати, а трошкови ће бити смањени.
Такође, адаптацију је уделом од 300 000 динара, помогао и град Смедерево. То је у односу на оно што је било потребно можда мало, али то је онолико колико је требало додати да би адаптација била компетна. Наравно, град наставља да улаже у побољшање квалитета услова у вртићима, недавно су купљене просторије у Карађорђевој улици, за шта је уложено преко 240 000 евра. И поред тога листа чекања на упис у вртић је велика, што говори или да се повећава наталитет или се родитељи запошљавају, за шта је град створио услове, у сваком лсучају – добро је. Град ће и даље помагати. Имамо у плану да закупимо и купимо и нове објекте за предшколску установу. Огромна средства у буџету се одвајају са функционисање вртића, улагаћемо и даље. Што се тиче родитеља, њихова обавеза је да раде на стварању подмлатка, а обавеза је града и државе да створе услове да деца буду васпитана, образована, да буду нови градитељи ове државе. Онај ко нема младе, нема своју перспективу и будућност – поручио је Богољуб Спасојевић, председник Скупштине Града Смедерева.
Малишани иу „Веселих цветова“ су приредили посебан програм како би се захвалили свима који су помогли обнову вртића, а за представнике НДФ и Надзорног органа радова и посебне, маштовите поклоне. Имајући на уму да се Фондација у највећем броју случајева изнова враћа у општине и градове са којима је радила, може се претпоставити да је само питање времена када ће у Смедереву реализовати још неку племениту мисију.