Преглед на време – спасава живот

Текст: Аника Живановић

У СМЕДЕРЕВСКОМ КРАЈУ РАСТЕ БРОЈ КАРЦИНОМА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ, АЛИ ИХ ЛЕКАРИ ОТКРИВАЈУ НА ВРЕМЕ:

Едукација и превенција су кључне. Данас када увелико знамо шта изазива рак грлића материце и самим тим га можемо спречити, све што треба је да едукујемо пацијенте како би се заштитили – каже др Соња Дунчић, начелник Службе за здравствену заштиту жена у смедеревском Дому здравља.

Прошле седмице, окончана је 12. Европска недеља превенције рака грлића материце. У тој кампањи учествовао је и смедеревски Дом здравља чија је Служба за здравствену заштиту жена и иначе, у последње време организовала низ едукативних предавања у смедеревским селима управо на тему превенције најчешћих облика канцера у женској популацији – рака дојке и грлића материце.
Наша служба се увек укључује у превентивне прегледе и едукацију становништва. С тим у вези, у овм случају је обележена недеља превенције рака грлића материце која је сваког јануара према календару превенције. Наравно, ми имамо превентивне прегледе које обављамо током целе године и који су континуирани. За разлику од неких других градова где је Министарство дало препоруке да се покрене организовани скрининг и позивање телефоном, ми имамо опортуни скрининг. То значи да се пацијенти јављају гинекологу по било ком основу, а онда се на основу прегледа и налаза ради и превентива, односно колпоскопски преглед и Папа тест свакој пацијенткињи. У зависности од тога какав налаз добијемо, планира се следећи превентивни преглед и динамика истих. И то је добра превенција. Наравно, саветујемо пацијентикње када да дођу, када да се ураде наредне анализе… Уобичајено је да се поводом тако важних датума, као што је Европска недеља превенције појачају и наше здравствено едукативне акције. Сада смо у сарадњи са локалном самоуправом и организацијама жена, одржали предавања о превенцији у селима. Конкретно, до сада смо били у Лугавчини, Михајловцу, Оспиаоници и Петријеву где смо са женама разговарарали о превенцији рака грлића материце и карцинома дојке. Одличан је био одзив, могу рећи да су жене прилично заинтересоване. Наравно, та сарадња остаје и на даље јер приликом посете направимо спискове, узмемо бројеве телефона и онда им заказуејмо прегледе позивом, што је наравно једноставније јер не морају да долазе у Дом здравља само због тога. Када дођу, ради се превентивни гинеколошки преглед и уколико је жена у добу када је већ потребно урадити скриниг дојке, а то је између 50. и 69. године, попунимо анкетни лист и пошаљемо у службу Радилогије да они ураде мамографију – каже начелник Службе за здравствену заштиту жена, гениколог акушер др Соња Дунчић.
Организовани скрининг дојке се у Смедереву ради од 2015. кроз програм Министарства. У трећој години, сада се реализује други круг прегледа. Ако је налаз добар, пацијенткињи се за две године понавља преглед, а уколико је лош, на даље се поступа према акционом плану у који су укључене службе Дома здравља и Опште болнице Свети Лука.
То је круг стручњака где је тачно одређено ко, шта и како ради, нема пропуста и врло је добро организован. Од како је тај програм почео, ми смо, код доста пацијенткиња пронашли канцер у почетном стадијуму. У томе и јесте суштина превентивног прегледа – напомиње др Дунчић која је такође и координатор програма скрининга дојке.
Када је пак реч о раку грлића материце, бележи се пораст у Смедереву, али то не значи нужно лоше вести. Тако је у 2015, на број прегледа од 12 500, урађено превентивних 5000 прегледа, а у 182 случаја, налаз Папа теста је био упозоравајући (трећа група). У 2016, гинеколози Дома здравља су урадили 4700 превентивних прегледа, при чему је налаз Папа теста био лош за 175 пацијенкиња, да би, у 2017, тај број порастао на 192, од 5500 превентивних прегледа.
Као што видимо, број превентивних прегледа се повећао, као и број лоших налаза, али се број карцинома смањио јер 2015. смо имали осам карцинома, у 2016. шест, а у 2017. години три случаја. То би значило да је превенција одлична, да промене налазимо у почетној фази, када су дисплазије блаже ( промене иначе могу бити првог, другог и трећег степена). Све пацијентикње са лошим Папа налазом упућујемо на даље испитивање ткива у болницу. Патолози потом нама дају хистопатолошлки налаз на основу кога се одређује да ли је та промена за неку локалну интервенцију или је то промена тежег степена. Важно је да имамо могућност да пацијента излечимо у почетној фази, да до карцинома не дође. У супротном, то може да буде јако тешко, и поред операције и терапије. Инвазивни карциноми грлића материце данас имају лошу прогнозу и због тога је ова превенција значајна – додаје наша саговорница.
На питање какав је њен утисак након искуства у раду са пацијентима, како у ординацији тако и на терену о томе колико смо, данас као друштво генерално свесни ризика и опасности, др Соња Дунчић сматра да се, током последње деценије променило много тога на боље и напомиње да је кључна едукација, у чему би осим лекара, требало да учествују и медији јер они допиру до шире јавности.
Заиста је битан контакт са пацијентима, младе генерације долазе, ми имамо Саветовалиште за младе и едукујемо их о контрацепцији и полно преносивим болестима, а уз то им се објашњава и понешто о превенцији карцинома. Тим младима који крећу у живот, најважније је њихово репродуктивно здравље, па идемо на проширивање едукације. Лекари су увек расположени да дају све одговоре. Сада се зна да је узрок карционма заправо ХПВ, вирус, и када људи то знају, онда схватају и како могу да се заштите. То је врло важно, да им објаснимо како да се заштите и да их прегледамо како би евентуалне промене уочили на време јер вируси немају лек. Морамо да кажем и то да је превенција у вакцини. ХПВ се јавља у преко 100 типова, али их је само пар онкогених, оних који изазивају рак грлића материце. Када се детектовао узрочник, онда се кренуло у проналазак вакцине. Разматра се и да те вакцине постану обавезне и свима доступне, али и њихова безбедност. Примењивале би се код деце узраста 12 година. Масовност је и у тој имунизацији најважнија, али пре тога морамо да имамо све податке о безбедности. То ће много значити јер на жалост, ми смо у Европи четврта земља по оболевању иза Румуније, Литваније и Бугарске, а трећа смо земља по умирању од рака јер га често откривамо у касној фази – закључује др Соња Дунчић.
Подсећамо, према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут” сваке године се у просеку региструје 1200 новооболелих жена од рака грлића материце. Њих 400 изгуби живот.