Вече фолклора и етно музике

ОБНОВЉЕН РАД ДОМА КУЛТУРЕ У СКОБАЉУ

Пред више стотина гледалаца , у препуној дворани скобаљског Дома културе, наступили су млади фолклораши из четири културно-уметничка друштва, Скобаља, Врбовца, Вранова и Липа.

Прелепа слика прошлог викенда, виђена је у дому културе у Скобаљу – стотине гостију тискало се и чекало у реду, да плате улазницу од 100 динара ( хуманитарна акција била је у питању) и да уђу на наступ културно-уметничких друштава. Готово заборављена, за 21. век нестварна сцена, која је као да је измаштана и временски измештена из давних педесетих и шездестих година прошлог века.
– Наш циљ је био да повратимо културни живот у селу и овом дому културе, који је пре тридесет, четдресет и више година био центар улметничког и културног живота села и који је, Бога ми, био препун сваког викенда. – каже Александар Илић, председник савета МЗ Скобаљ. – Наш циљ је да оживимо етно традицију и да омогућимо људима да негде изађу. Ево, видите, сала је пуна, људи насмејани и расположени, што најбоље доказује да им је овако нешто било преко потребно.
ОВој прелепој вечери присуствовали су и представници града Смедерева, предвођени Јасмином Војиновић, у градском већу задуженој за рурални развој. Младе ансамбле из Врбовца и Вранова, довео је Бојан Лукић, коориданоатр рада четири културно-уметничка друштва у Смедереву.
-Вечарас смо кренлуи у циклус наступа културно-уметничких друштава у домовим културе. Сваког викенда желимо да неко од села и дома културе буде домаћин оваквих концерата. Ово је прелепа сцена, млади људи и деца учле да играју, да певају, уче се традицији и својим коренима. Видите да и људи радо долазе на овакве концерте. Свима је потребна нека врсте културе у селу. Фолклор је на првом месту, али њуди воле да виде и позориште и драмске наступе и певачке и инструменталне наступе. Ми ћемо се потрудити да им то пружим о у сарадњи са градском управом, Јасмином Војиновић и грасдоначелнцимо Смедерева,која подржава све наше акције. Ове године је буџет за конкурсне пројекте у области културе и рада културно-уметничких друштава удвостручен и верујемо да ће то бити значајн подстицај за све КУД-ове да натаве свој квалитетан рад. – напомиње Бојан Лукић.
Осим наступа културно – уметничких друштава из Скобаља, ЛИпа, Вранова и Врбовца, на овој прелепој етно вечери у Скобаљу, публици су се представили и солисти на хармоници и фрули, старим српским и моравксим инструментима, који као и фолклор морају да се заштите од нестајања у ери савремене електронске музике и забаве.