Пресудна подршка – из редова социјалиста

(ИПАК) ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Свега две тачке, чекале су на 13. заседању одборнике смедеревске Скупштине, а све укупно, пре и после паузе, седница је трајала мање од сат времена. Не због ефикасности, већ услед проблема и дилема око тога има ли владајућа коалиција већину за изгласавање одлука.

И поред чињенице да је атмосфера непосредно пред почетак седнице евидентно била другачија у односу на уобичајену и да се нешто догађа међу одборницима владајуће већине, којих је овога пута било нешто мање, заседање је кренуло уобичајеним темпом. На дневном реду биле су свега две тачке, при чему су у првој обједињене четири подтачке, а односе се на наставак процедура о којима је и раније било речи за скупштинском говорницом.
Подсећамо, крајем новембра, одлучено је да се смедеревска лука убудуће простире на двоструко већем простору (34 + 34 хектара), а градска Скупштина је тада усвојила и одлуке којима се предвиђа израда измена и допуна Генералног урбанистичког плана Смедерева, као и Плана генералне регулације за градско подручје, Плана детаљне регулације Луке Смедерево и ПДР Старе железаре (река Дунав). Након тога се приступило изради докумената, план је према процедурама изложен и јавно у холу Градске управе, надлежне комисије су се такође усагласиле са израђеним и преостало је само да и Скупштина потврди ове планске акте, како би све било реализовано у предвиђеним роковима:
Пред Скупштином се налазе измене и допуне од изузетног значаја за развој града Смедерева. Измене долазе услед усаглашавања са Законом о лукама и пловидби на унутрашњим водама и Стратегијом развоја водног саобраћаја Републике Србије, а које, између осталог, на нов начин третирају питање лука и лучких делатности те смо покренули низ иницијатива које захтевају усклађивање важних планских докумената локалне самоуправе са поменутим документима на нивоу државе. Смедерево је град са богатом лучком традицијом али и активним лучким капацитетима. Током прошле године је донет ПДР Луке Смедерево у Индустријској зони чију је израду покренуло и координирало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Такође, потом је покренута израда техничке документације за садржај у оквиру луке. Приликом израде пројеката и разраде техничких решења, дефинисана су и нека решења која нису била садржана у ПДР-у. Због тога је Министарство поднело иницијативу за ове измене и допуне плана. Истовремено, граду су се обратили и други субјекти који на територији Смедерева обављају лучке делатности са иницијативом да се важећи документи ускладе како би сви стекли услове да региструју своје лучке делатности и обављају привредне активности што је веома значајно јер ту има више привредника који запошљавају наше људе. Имајући у виду да се важећи документи донети пре ступања на снагу нових закона у области водног саобраћаја, сада су урађене су измене и допуне планова – казао је Зоран Мишељић, члан Градског већа и известилац по тачки дневног реда.
Милутин Вучковић из „Доста је било“ је напоменуо да се у скупштинском материјалу наводи да је три, од четири планска документа припремало Друштво за консалтинг, трговину и туризам Београд, чија је претежна делатност консултације у вези са пословањем: Кад уђете на њихов сајт видите да то отворено има три члана, физичка лица. Један од ових докумената пред нама је радило ЈП Урбанизам, па ме интересује како су изабрана та предузећа, податак о томе нисам нашао међу јавним набавкама. Друго, зашто онда ЈП Урбанизам није урадио све, и треће питање, у складу са тиме што се ми залажемо да се зна где је отишао сваки динар, занима нас колико је то све коштало – питао је Вучковић. Дајући одговоре, Мишељић је казао да припрему за рани јавни увид ради предлагач: У овом случају је то ово привредно друштво, али Град са тим нема ништа. То може и физичко лице да уради, нама није битно, нити ми нешто плаћамо за припрему. Али, све измене које су пред вама је урадило ЈП Урбанизам, с обзиром на то да је само реч о изменама у складу са законом. Не кошта нас ништа, они за то добијају плате.
И ту би се по свој прилици и завршила дискусија на ову тему, али је на корак од гласања, Бранче Стојановић, заменик председника Скупштине за говорницом изразио бојазан да нема услова да ове одлуке буду изгласане. Наиме, седници је, од 70, присуствовало 48 одборника са све СПС-ом (девет одборника), ДЈБ и коалицијом ДСС – Двери (по четири присутна). Није било никога из редова ДС. Полупразни су били редови СНС-а.
-Ово су, према мишљењу СПС-а веома важне одлуке не само за развој града, већ и републике и то није спорно, као ни наша подршка. Спорно је нешто друго, видим да је велика вероватноћа да ми данас не изгласамо ове важне одлуке. Предлажем кратку паузу за консултације са градоначелницом и странкама како бисмо изашли из овог проблема и данас усвојили ове одлуке – казао је Стојановић.
Да нешто очигледно „не штима“, поручио је и шеф одборничке групе те странке, Милован Костић.
Председник скупштине је одредио паузу од 15 минута, али се одборници у клупе нису вратили све до пола један, а и тада на свега минут, како би Богољуб Спасојевић саопштио да се седница наставља у 15 часова.
Владајућу коалицију чине 44 одборника. На заседању их је овога пута било мање од 30, што је дало повода мишљењу да, у јавности раније изнете тврдње о томе да постоји расцеп у највећој странци, нису неосноване. Др Јасна Аврамовић је била присутна, али се није обратила, а седници није присуствовао ни шеф одборничке групе напредњака. Да би се одлуке изгласале, неопходно је да за њих гласа 36 одборника, што би у овом случају и било могуће, али само уз гласове СПС-а. Ту подршку, према речима Бранчета Стојановића, СПС не условљава, али из те посланичке групе сматрају да најмање што највећа партија може да учини је да попуни сопствене редове. Јер, како је затим, одговарајући на питања новинара казао Стојановић, ово није први пут да нема доброг дела одборника смедеревских напредњака:
Ја данас нисам имао убеђење да постоји већина која би изгласала ове одлуке. СПС је био у пуном саставу, али одређен број одборника СНС-а није био у сали. То постаје симптоматично јер се слична ствар догодила и приликом изгласавања буџета. Гласовима СПС-а изгласан је буџет, јер смо ми одговорна странка и нисмо могли да дозволимо да се буџет не усвоји, али постављамо питање шта се то дешава? Зашто велики број одборника не присуствује? Када су прошли избори и када смо се договарали, ми, апсолутно поштујући вољу грађана и чињеницу да је СНС освојио 44 мандата, што је довољно за вршење власти, нисмо ни инсистирали да будемо део те приче, али како постоји стратешко партнерство на нивоу Републике, предложено нам је да будемо део скупштинске већине и замољени смо, без обзира на то што није постојао никакав коалициони договор, да гласамо за све предлоге СНС. И ми смо гласали и за градоначелника, заменика, чланове Градског већа, а да тада СПС-а није било у тој некој причи. Поштујемо договор, али тражимо одговоре, шта се дешава? Ми сада видимо да нема 44 одборника СНС-а, што значи да неки други односи постоје, да није онако како је било у почетку овог мандата. Ја не могу да вам дам одговор на питање шта се дешава, јер је то питање за представнике СНС-а. Али, договорили смо се, бар за овај пут, седница се наставља поподне.
Пре тога, повереници СНС-а су разговарали са представницима СПС-а и тада је постигнут договор да се уз помоћ социјалиста, овога пута изгласају одлуке дневног реда, али је Стојановић поручио и да је то последњи пут да СПС под таквим околностима даје кворум и потребну већину, уз веровање да се овакав сценарио више неће понављати и да ће до наредног заседања, партија која је добила највише гласова решити питање унутрашњих односа.
Из напредњачких редова није се огласио нико, али је седница по договору настављена у 15 сати. Трајала је петнаестак минута. Усвојена је прва тачка дневног реда, а затим и друга која се односи на измене одлуке о подстицању образовања у смислу да се бришу речи „или Полицијске академије“ због потребе да се право на финансијску помоћ призна и студентима ове академије. Променили су се услови школовања за студенте који се образују на терет буџета РС, те им се признају само трошкови школарине и пријављивања испита као и на другим факултетима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *