Ледени талас неће охладити радијаторе

ЈП „ГРЕЈАЊЕ“ НА НАЈАВУ ВЕЋЕГ ЗАХЛАЂЕЊА ДОПУНИО ЗАЛИХЕ:

Недавно допремљена количина мазута потрајаће унаредне две недеље. Грејна сезона протиче без проблема, али уз велики напор да се превазиђу тешкоће услед чињенице да цена енергента достиже вишегодишњи максимум на тржишту.

Све до ове седмице, општи утисак је био да су „праве“ зиме прошлост и да ће ова грејна сезона протећи уз, благо речено, повољне временске прилике. Међутим, крај фебруара донео је ледени талас, али су у ЈП „Грејање“ били спремни и за овакве околности:
Што се залиха тиче ми смо, припремајући се за овај најављени ледени талас, допремили 150 тона мазута претходног викенда, тако да смо обезбеђени горивом до краја прве декаде марта месеца. Досадашњи ток грејне сезоне је протекао уз уобичајене активности, са неколико интервенција на топловодима, без прекида у испоруци и снабдевању наших корисника топлотном енергијом – каже, за Наше новине, Владимир Кулагић директор ЈП „Грејање“. Додаје и то да је од почетка грејне сезоне било неколико интервенција на топловодима. То су кварови где је било неопходно хитно реаговати уз што мање или без икаквих прекида у грејању. Понекада је то немогуће, али су настојања у овом предузећу да ти прекиди буду минимални. Од почетка грејне сезоне, осим у КО Центропром, није било застоја дужих од 24 часа.
На питање да ли су, осим на уобичајеним пословима када је о грејној сезони реч, радници ангажовани и на још неким активностима, Кулагић каже да тренутно, „на срећу, нема никаквих других радова и да су у ЈП Грејање најзадовољнији када је служба одржавања без посла“ – то значи да нема проблема у снабдевању корисника топлотном енергијом.
Оно што пак забрињава јесте даљи раст цене енергената, а даљи развој ситуације по питању тржишта утицаће и на евентуалне измене у цени грејања за кориснике ЈП „Грејање“. Чињеница је да је ове године зима блажа него претходне, о томе смо и раније говорили, али је такође чињеница да је цена нафте на светском тржишту, а самим тим и мазута, на вишегодишњем максимуму што представља удар на планирани буџет без обзира на нешто мању потрошњу горива до сада. Цена основног енергента је до сада повећана за скоро 40%. Покушавамо на све начине да трошкове пословања сведемо на минимум не нарушавајући основну функцију предузећа. Очекујем да ову грејну сезону приведемо крају без корекције цена, а да потом размишљамо о наредној грејној сезони – поручује Кулагић.
Лане је ремонтовано осам котловских јединица, како би пружена услуга била што квалитетнија. Сваке године у априлу, у ЈП Грејање се припрема План ремонтних активности којим се прецизира обим и врста радова на припреми постројења и топловода за наредну грејну сезону. Претпостављам да овог лета неће бити ремонтован толики број котлова (можда један или два), али ће свакако Планом бити обухваћени сви послови за које заједнички проценимо да су неопходни како би обезбедили безбедан и поуздан рад комплетног система без обзира на старост топловода и котларнице – напомиње наш саговорник.
Прича у вези са враћањем мазута који је раније позајмљен од Републичке дирекције за робне резерве, траје, сада се може рећи већ годинама. Иначе, 21 топлана у Србији дугује 30 000 тона мазута. Уједно, то је био и остао један од приоритета ЈП „Грејање“ које дугује робним резервама око 3.750 тона мазута. Према Анексу уговора са Дирекцијом из октобра 2017. године, предузеће је у обавези да до октобра 2020. године врати позајмљену робу динамиком од око 100 тона месечно. То јесте наш приоритет, велика обавеза и стална брига – додаје Владимир Кулагић.
Подсећамо, уколико се остваре планови, 2018. би требало да буде година неколико важних пројеката, пре свега у смислу помака и промене енергената у неколико котларница у граду, што је важно са економског и можда још значајније, са еколикошког аспекта. За сада је све још увек условљено чекањем средстава, а након првих позитивних сигнала из Канцеларије за јавна улагања, у ЈП „Грејање“ су спремни да покрену поступак за конверзију прве котларнице. Пројекат је већ урађен.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *