Одржана промоција војног позива

Текст: Игор Накарић

ПОЗИВ САМО ЗА НАЈЧАСНИЈЕ И НАЈИСТРАЈНИЈЕ:

У концертној сали Центра за културу Смедерево, представници Универзитета одбране одржали су презентацију војног позива за основце и средњошколце са територије града.

Презентацију војног позива, Средње стручне војне школе, Војне гимназије, Војне академије и Медицинског факултета у Смедереву одржали су представници Универзитета одбране.
По речима потпуковника Универзитета одбране Милоша Витаса, циљ организовања презентација је упознавање основаца и средњошколаца са системом школовања и искуствима у овим образовним установама као и представљање војног позива као будући избор каријере.
“Војни, и позив официра је изузетно одговоран и частан. Студијски програм војне академије је пројектован тако да будући официри стичу знање, компетенције и вештине тако да им се могу поверити људи, односно средства сложене борбене технике. Нашим будућим кадетима нудимо оптималне услове за студирање. Они ће током школовања бити смештени у касарни Војне академије где ће им обезбеђена храна и смештај. Током процеса, војног оспособљвања, теоријског и практичног знања биће им омогућена обука у скијању, односно изучавању страних језика на академији. Наравно, процес селекције је сложен и он обухвата медицинско здравствену и безбедносну проверу за све кандидате. Сви заинтересовани се јављају својим надлежним целинама Министарства одбране у месту пребивалишта где се прикупљају документа предвиђена конкурсом. Након добијања пријаве 21. априла долазе на Војну академију да полажу пријемни испит где потом пролазе кроз процес селекције” рекао је потпуковник Универзитета одбране, Милош Витас.
Војна гимназија ове године прима 90 ученика, средњу стручна школа 45, Војна академија 76, док Војно ваздухопловство прима њих 11. На Медицински факултет ВМА отворен је конкурс за 25 кандидата у статусу студента.
Основни услови конкурса су да су кандидати држављани Србије са пребивалиштем на територији Републике као и да нису кажњавани, односно осуђивани и да се против њих не води истрага. Следећи услов за упис је старосна граница, односно потребно је да кандидати буду рођени 1997. године или касније и да су здравствено и психо-физички способни за студенте Војне академије.
Што се тиче школовања, сви кандидати морају да имају завршену средњу школу или да су бар ученици првог полугодишта средње школе. Након подношења пријаве, кандидати приступају селекцији кадра која се састоји из два нивоа. Први је полагање пријемног испита за Војну академију који се састоји из два дела: теста из математике и провере физичких способности. Прво се полаже тест из математике. Након обраде резултата теста из математике формира се листа где се кандидати који су успешно положили тест селектују и даље проследјују на проверу физичких способности. Други ниво реализује се у мају, где се кандидати упућују на лекарске прегледе у циљу установљавања психо-физичких способности. Паралелно са медицинским прегледима трају и безбедносне провере.
Оно на шта се кадет обавезује јесте да заврши школовање у предвиђеном року. На Војној академији, за разлику од цивилних факултета, не могу се године понављати неограничено, већ сваки кадет може максимално једном да обнови годину. Након обновљене године, уколико не положи испите, прекида му се школовање. “Војна академија наше кадете учи организацији личног времена. Наш студент, поред обавеза академских, има и војничке обавезе и оне су у функцији формирања карактера будућег официра. Што значи да распоређује обавезе по приоритету и да одваја временски ресурс тако што испуњава обавезе и остварује што боље резултате у њему. Током школовања садржај оспособљвања и обуке су бесплатни, почевши од обуке у скијању и у управљању моторним возилима која је обавезна за све кадете. Такође, кадети добијају и сертификате о познавању рада на рачунару и сертификат о познавању страног језика. Боравак на Војној академији подразумева становање у интернату и оно учи младе људе да организују своје лично време, да буду део тима, да се међусобно испомажу, уче и да функционишу као јединица” навео је Витас.
Током трајања конкурса, врата Војне академије и гимназије су отворена за све посетиоце који желе да погледају како изгледа касарна Војне академије као и услови и смештај у њој.
Конкурс је отворен до 30. марта.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *