Једанаеста зимска школа пољопривреде

ОВЕ НЕДЕЉЕ У ПЛАНИ, ПАЛАНЦИ И СМЕДЕРЕВУ:

Пољопривредна стручна и саветодавна служба Смедерево припремила је низ предавања из области сточарства, ратарства, воћарства и виноградарства.

Семинари су замиљшени као тродневна окупљања при чему је свакога дана на реду серија предавања на различите теме. Први дан, уторак, био је посвећен сточарству, а предавања су одржана у Великој Плани. О селекцији говеда говорио је др Радивоје Ђурђевић, са најчешћим проблемима у репродукцији говеда учеснике је упознао др вет. мед. Мирослав Маринковић, док је тему улога премикса и додатака за храну за животиње изложио дипломирани инжењер Душан Катић. О диверзификација на пољопривредном газдинству и оцењивању кондиције код сименталског говечета говорио је дипломирани инжењер Зоран Недељковић, а о заштити кукуруза дипломирани инжењер Жаклина Младеновић. Програм ИПАРД-а представио је дипломирани инжењер Радиша Петровић, који је такође излагао и на тему повећања квалитета млека применом добре хигијенске праксе. Предлог сортимента кукуруза изнео је дипломирани инжењер Дејан Милосављевић из новосадског Института.
Другог дана, у среду, 7. марта, зимска школа пољопривреде се сели у Смедеревску Паланку где ће радни део махом бити посвећен ратарству. Заштиту кукуруза предложиће дипломирани инжењер Иван Јовановић (Агросава), а сортимент кукуруза инжењер Ненад Лазаревић (из Института Земун поље). Семинар се наставља излагањем инжењера Драгомира Радића на тему задруга и производње сунцокрета, а о сузбијању мољаца у кромпиру и купусу уз контролисану употребу пестицида говориће дипломирани инжењер Жаклина Младеновић. Резултате демоогледа у 2017. Представиће Горан Павловић, који ће говорити и о евиденцији трошкова на газдинству (ПДВ, ПИО, осигурање и кредити).
Последњег дана, домаћин семинара ће бити Смедерево, а предавања на тему воћарства и виноградарства ће се одржати у сали „На раскршћу“. Програм заштите јабучастог и коштичавог воћа Галенике фитофармације представиће Ковиљка Теомировић, док ће потом бити речи о употреби зеолита у пољопривреди. То предавање одржаће Свјетлана Пантовић. О понуди оплемењивача земљишта и ђубрива и биостимулаторима Агромаркета Крагујевац, причаће Бојана Станковић. Актуелни сортимент винове лозе и повећање квалитета малине теме су на које ће говорити дипломирани инжењер Бобан Марковић, а о технологији производње дуње и виноградарском регистру, инжењер Биљана Николић. На дневном реду су и предавања инжињера Виде Евстратијев о органској храни и преради пољопривредних производа, а последње излагање у оквиру овогодишње зимске школе пољопривреде имаће Славица Стојкић на тему појава и ширење воћне мушице и сузбијање болести јабуке уз контролисану примену пестицида.