Певало се, свирало и играло на највеселијем фестивалу по 15. пут

„ЦВРЧАК“ И ОВЕ ГОДИНЕ ОКУПИО СТОТИНЕ МАЛИШАНА:

„Цврчак“ је фестивал који окупља учеснике из читаве земље, а покренуле су га Предшколска установа „Наша радост“ Смедерево и Удружење васпитача „Чигра“ са циљем да се унапреди музичко образовање и стваралаштво.

Протекле недеље, редове Велике сале смедеревског Центра за културу, поново је испунила највеселија публика на свету – малишани различитих узраста. Наравно, пратили су их васпитачи, њихови вршњаци у публици, а оне које наступају, неизоставно су дошли да бодре родитељи.
„Цврчак“ је фестивал музичког стваралаштва деце и васпитача који су покренуле Предшколска установа „Наша радост“ Смедерево и Удружење васпитача „Чигра“. Деца се, од јаслица па до предшколског узраста са много тога, по први пут у животу сусрећу управо у вртићима, а музика и ритам су, као начин изражавања, свакако важан део одрастања и значајни за формирање њихових способности за будући живот. Тим пре што музичко стваралаштво омогућава бројне, креативне начине рада и педагошког приступа, а инспирација је неисцрпна…
Томе су посведочили и наступи овогодишњих учесника. На 15. „Цврчку“ учествовало је око 600 деце и 160 одраслих из предшколских установа у 14 градова (Београд, Пожаревац, Смедеревска Паланка, Петровац на Млави, Жагубица, Жабари, Кучево, Лајковац, Ковин, Нови Бановци, Ужице, Врање, Власотинце, Свилајнац). Такође, малишане из Смедерева смо имали прилике да на сцени видимо седам пута, а укупно је изведено 35 композиција.
Сваку од њих пажљиво ће оцењивати стручни жири у саставу Романа Репустић, наставница солфеђа у МШ „Коста Манојловић“, Ружана Николић драмски сарадник из ПУ „Царство“ из Велике Плане и дечији песник Мошо Одаловић. Одлуку ће саопштити 21. марта у вртићу „Хајди“ с обзиром на то да је евалуација фестивала увек недељу дана након одржавања „Цврчка“. Том приликом, биће размењена мишљења, сугестије и предлози, препоруке васпитачима на који начин убудуће да се баве музичким стваралаштвом у раду са децом, као и да се сумирају општи утисци.
Сваки наш фестивал је посебно и надасве лепо и корисно искуство. Зато смо, пре једне и по деценије и покренули „Цврчак“, идеја је била да допринесемо развоју музичког стваралаштва у раду са најмлађима, верујем да смо у томе прилично успели. Када се присетим наших почетака, то наравно, није било ни мало једноставно, било је потребно доста труда, али брзо смо се уходали. Верујем да смо постигли ефекат и да се данас, музичко образовање у вртићима непрестано унапређује на нове, другачије, креативне и деци примамљиве начине. И ове године имамо квалитетан програм, и поново смо окупили децу из различитих средина, из малих и великих места што је такође веома важно за њихова, као и искуства васпитача – казала је Мирјана Ћосић, директор ПУ „Наша радост“ Смедерево.
Како се број учесника „Цврчка“ увек мерио кроз више стотина, а дешавало се да окупи и по 1000 малишана, током 15 година постојања може се рећи да је под окриљем фестивала наступило око 10 000 деце из више десетина градова из свих крајева земље, од Суботице до Звечана.
Када је реч о нашој предшколској установи – одмора нема, место тек завршеном фестивалу ускоро ће уступити Дечије драмске радости, а пре тога традиционални избор за најиграчку. Такође, у априлу ће бити расписан и овогодишњи конкурс за упис у вртиће ПУ „Наша радост“.