Избори за боље сутра Удружења предузетника

ОПШТЕ УДРУЖЕЊЕ ПРЕДУЗЕТНИКА У СМЕДЕРЕВУ ОРГАНИЗОВАЛО ТРАДИЦИОНАЛНУ ЗАНАТСКУ ЗАБАВУ

Опште удружење предузетника Смедерево организовало је занатску забаву која се, традиционално, дуги низ година (само с једним прекидом), одржава последње суботе у марту.

То је јединствена прилика да се смедеревски предузетници опусте заједно са смедеревским привредницима, пословним партнерима и члановима својих породица. После мноштва обавеза и не лаког пословања током године, ова забава служи да се, бар на тренутак, у други план потисну проблеми са којима се суочавају, али и да се учврсте старе и направе нове пословне везе.
Као и претходних, и ове године забави су присуствовала Удружења предузетника из Смедеревске Паланке, Пожаревца, Ковина и, по први пут, Параћина.
У Смедереву има око три хиљаде предузетника, али активних има много мање, који запошљавају близу осам хиљада радника. То је, наглашава Иван Савић, секретар и заступник Удружења, озбиљна подршка социјално-економском развоју и положаја града.
– Мислим да постоји могућност за много бољу сарадњу са локалном самоуправом. Сигурно да има простора да се у одређене инвестиције које град ради укључе и наши предузетници. Ако смо ми у стању да нешто одрадимо, онда нема разлога да се ангажују фирме које нису из Смедерева. Мислим да ту има простора за проширење сарадње. Не могу да кажем да је сва одговорност на граду, али ако им је стало до предузетништва и предузетника очекујем више иницијативе од њих.
Смедеревско Удружење предузетника важи као изузетно успешно удружење, добро организовано са још бољим резултатима. Послује рационално као непрофитна организација. Тренутно су у току припреме за изборе за чланове Скупштине и других органа управљања и одлучивања. Изборне радње трају 60 дана, а 27. априла Опште удружење предузетника у Смедереву добиће ново руководство на Изборној скупштини. Секретар и заступник Општег удружења преџетника Смедерева Иван Савић сматра да су ови избори врло битни. Зато очекује велики одзив предузетника:
Очекујемо да се у ове изборе укључи што више предузетника, а посебно они млади. Рачунамо да су они активнији и прогресивнији и да својом младошћу и агилношћу могу додатно да унапреде рад наше организације. Ако се гледају еснафски почеци у Смедереву, Удружење би 2023. године славило два века постојања. Међутим, Опште удружење предузетника је формирано 2002. године као правни следбеник Удружења самосталних занатлија, угоститеља и аутопревозника. Ми функционишемо у Занатском дому чија је градња започета током Другог светског рата. Зато је ова зграда за нас, на неки начин, задужбина и један од наших великих задатака да оправдамо поверење људи који су својевремено само давали, а ништа нису узимали – наглашава Савић.
Циљ Удружења је афирмација предузетништва, занатлија и свих оних који се баве самосталном делатношћу. То ће се набоље видети и током избора. Строго се води рачуна о структури Скупштине која броји 30 чланова. У зависности од броја предузетника из одређене области зависи процентуално њихов број у органима управљања. Са села и приградских насеља мора да буде најмање 10%, односно три представника.
То су принципи које смо до сада и које ћемо и даље поштовати – наглашава за Наше новине Иван Савић.
Опште удружење предузетника Смедерево има добар амбијент и углед што би смедеревски предузетници морали да искористе као своју предност. Савић са задовољством констатује да 80 процената удружења у Србији нема услове какве имају смедеревски предузетници. Зато у овом удружењу очекују да ће наредни четворогодишњи мандат са неким новим људима бити успешнији од претходног.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *