Најбоља идеја – обнова хотела

ГРАД СМЕДЕРЕВО ПОДРЖАО ТАКМИЧЕЊЕ СРЕДЊОШКОЛАЦА – „МЛАДИХ ПРЕДУЗЕТНИКА“:

Прошле недеље, своје идеје и бизнис планове „укрстили“ су, и ове године смедеревски ученици и то у оквиру пројекта „НаПред” – национално предузетничко такмичење средњошколаца Србије.

Такмичење је отворила Миљана Кравић, чланица Градског већа за ресор просвете и образовања, која је поздравила представнике компанија, реализаторе пројекта, ученике и њихове наставнике у име др Јасне Аврамовић, градоначелнице Смедерева.
“Област предузетништва је пре неколико година на нивоу друштва препозната као питање од виталног значаја за развој привреде и економије у Србији, па је Влада Републике Србије прогласила читаву наредну деценију деценијом предузетништва. Препознајући значај развоја предузетничког духа код наше омладине, Град Смедерево је са задовољством дао своју подршку пројекту “НаПред”. Петнаест тимова смедеревских средњошколаца пред стручним жиријем, представницима из света реалног бизниса, презентоваће своје бизнис планове и пословне идеје, победиће најбољи међу најбољима, али важније од награда је да је наша омладина учешћем у овом пројекту научила да развија све оне вештине које нису важне само за област предузетништва него и за све области живота, попут креативности, предузимљивости, ефективног управљање временом, способности планирања и вештине комуникације”.
Пројекат је покренула Висока школа за пословну економију и предузетништво (ВШПЕП), а уз финансијску подршку Развојне агенције Србије (РАС) и уз подршку пословне заједнице организоване у оквиру ПКС. Пројекат је покренут пре нешто мање од осам месеци и у овом кратком периоду успостављена је сарадњу са 17 локалних самоуправа у Србији; са више од 50 средњих школа, а радионицама о “Изради бизнис плана” и “Вештини презентовања” обухваћено је преко 2,000 средњошколаца, док је преко 500 њих анимирано и мотивисано да се укључи у Пројекат и да учествује у градским/општинским такмичењима.
На такмичењу у Смедереву, учествовало је 15 ученичких тимова који су презентовали своје пословне пројекте. Њих је оцењивао жири састављен од реномираних привредника и јавних личности из бизниса и невладиног сектора.
Најбољи је био тим “Сфентером” из Економско-трговинске школе и ове ученице су заузеле прво место. Васиљевић Ања, Илић Ана, Гајин Теодора и Петровић Ирена најбоље су представиле свој бизнис план и своју пословну идеју. Ментор овог тима је наставник Златановић Марина.
Екипа из Економско-трговинске школе, под називом „БиоЛанд“је освојила друго место, а ову екипу чине четири ученика Милојковић Сара, Стоиљковић Милица, Стошић Невена и Вуковић Стеван Ментори овог тима су наставници Суботић Слободанка и Кулагић Сузана.
Треће место освојио је за тим “Залогајчић”, кога чине пет ученика из Економско-трговинске школе – и то су Верица Терзић, Сара Добрић, Слађана Стевановић, Милена Живоиновић и Лазар Николић. Ментор овог тима је наставник Биљана Марковић.
Жири су чинили Весна Аврамовић, испред локалне самоуправе Смедерева, испред компаније “ПКЦ” жири је био Ненад Москић, Христина Илић и Ана Андонов, испред компаније “Томy Траде” била је Марија Беочанин и испред компаније “Каизен” били су Хатиџе Хоџаоглу и Ибрахим Танрверди. Награде победничким тимовима дале су компаније ПКЦ, Томy Траде, Каизен и Фрувита.
Компанија “ПКЦ” даривала је победничком тиму таблете, компанија “Томy Траде” дале је трима победничким тимовима 22.000 динара (првом тиму 10.000 динара, другом тиму 7.000 динара И трећем тиму 5.000 динара), компанија “Каизен” је сваком ученику у победничким тимовима даривала пакете својих производа, док је компанија “Фрувита” сваком тиму даривала пакете својих сокова.
Реализација овог програма подразумевала је мотивациони тренинг за ученике средњих школа из предузетничких вештина; тренинг програм за менторе (професоре средњих школа) у области предузетништва и развијању бизнис планова за потенцијалне старт-ап подухвате; тренинг тимова ученика средњих школа за израду бизнис плана и вештина његовог презентовања; регионална такмичења тимова ученика средњих школа за најбоље урађен и презентован бизнис план. Финално такмичење (на националном нивоу) тимова ученика средњих школа (победника регионалних такмичења) за најбоље урађен и презентован бизнис план биће организована крајем априла у Београду.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *