ОДРЖАН ПРОТЕСТ ГРАЂАНА

Protest zitelja Radinca na parkingu ispred ulaza Zelezaru, zbog zagadjenja vazduha Smederevo 0912 2018 Snimio ????? ?????????

Радинчани посустали под притиском?

Протест  најављен као скуп мештана три села је одржан прошлог викенда. Не онако како је очекивано али је и ово, неко би казао, какав – такав успех јер је познато да у данашње време ретко шта може да натера просечног грађанина да своје незадовољство искаже јавно, на улици. Међутим, и поред настојања да сазнамо шта се тачно догодило, остаје нејасно зашто су се, како се чини, у последњем тренутку из читаве приче повукли управо мештани Радинца…

Нису, Радинчани аматери када је реч о блокадама, паролама и птотестима. Напротив, уједињени и одлучни били су 2004. године, „не стрепећи од Американаца“, тадашњих власника железаре. И искуство их учи да то има ефекта – тадашњи Ју Ес Стил је попустио и уградио филтере. Али сада, свега недељу дана након састанчења, петиција, одлучних поклича, инсистирања на томе да је једини начин да се нешто промени по питању великог загађења тај да се пажња надлежнима на проблем скрене јавним окупљањем, тврдњама да ће „у наредну недељу доћи не само они који су тог тренутка били у сали МЗ, (а било их је око стотинак) већ ће свако са собом повести макар најближе чланове породице“, нешто се у Радинцу променило… До те мере да је на заказан протест дошло око 150 људи и то углавном из града. Окупљању нису присуствовали чак ни неки чланови делегације која преговара по овом питању са вишим инстанцама.

Не можете ни да претпоставите колико су великим притисцима од стране власти, у последње време били изложени мештани Радинца, Раље и Вранова. Вероватно су уцењивани и застрашивани јер је по сваку цену требало спречити  овај протест – казали су представници Покрета Тврђава који је један од суорганизатора.

Након што је окупљање крај радиначке рампе, а у близини треће капије железаре почело, на питања који је исход састанака делегације у Министарству привреде, а потом и разговора са представницима компаније ХБИС, новинарима је кратко одговорио Иван Миленковић, пољопривредник из Радинца и један од чланова делегације за преговоре:

За задњих недељу дана имали смо три састанка, наша група грађана је напокон уважена од стране Градске управе, имамо сарадњу са градоначелницом која је заказала састанак у Министарству привреде којем је присуствовао државни секретар. Он је контактирао Министарство за заштиту животне средине и такође заказао наш састанак са представницима железаре. Добили смо сагласност да ћемо заједно да решавамо те проблеме, нико није оповргао наше ставове. Идуће недеље очекујемо састанак са министром за заштиту животне средине. Обавестићемо га какаве нам је информације дала кинеска компанија, а које су веома битне за преговоре са тим Министарством, казао је Миленковић након чега је окупљенима поручио да би, са места протеста, требало да се сви преместе у салу МЗ Радинац, где је истовремено била и градоначелница Смедерева.  Учесници протеста су то одбили уз бурне реакције и поруку да ако градоначелница жели да им се обрати, онда она треба да дође међу своје грађане. То се пак није догодило. Протест је, како је најављено, трајао сат времена.

Ради се о круцијалном проблему овог града и нећемо одустати. Ово је тек први део приче, имамо јасне захтеве и не повлачимо се. Знамо да за постављање филтера на постројења железаре и измештање шљаке треба мало више времена, али зато, када су у питању мерне станице, надлежнима дајемо рок од 15 дана да их поставе у ова три села. Уколико се то не догоди, протест ће бити другачији, радикалнији – поручио је Никола Крстић из Покрета Тврђава.

И док се чека било какав корак, ова зима у Смедереву протиче уз више него алармантне податке који свакодневно бележе велика загађења ваздуха. Примера ради, само је током првих десет сати 6. децембра, загађеност била у распону од 65 до 209, што је спрам прописане границе од 50 микрограма суспендованих честица по метру кубном веома штетно по здравље, а у једном тренутку је забележен индекс од чак 317 што је иначе последња и категорија ваздуха изузетно опасног (хазардног). У тим околностима важе препоруке строгог избегавања боравка и свих активности на отвореном, отварање прозора и проветравање само уколико је то неопходно јер су такви услови „здравствени аларм“ и могу да проузрокују озбиљне тегобе и код здравих, одраслих особа, а о деци и старима да и не говоримо. Али, Смедеревце нема ко да обавести о томе и да им препоруке како да се понашају у најкритичнијим сатима.