„Хоћемо филтере, мерне станице и документацију о шљаци“

МЕШТАНИ РАДИНЦА, ВРАНОВА И РАЉЕ ДЕФИНИСАЛИ ТРИ НАЈВАЖНИЈА ЦИЉА:

То су, прошлог викенда, на првом збору мештани Радинца, Вранова и Раље, одредили као приоритете, а након двосатног састанка сложили су се и око начина на које ће настојати да те захтеве остваре. Један од њих јесте и велики протест грађана у чију организацију треба ући озбиљно и промишљено – поручују они.

У сали Савета МЗ Радинац окупило се нешто више од стотину људи, махом мештана тог села, као и неколицина из Вранова и Радинца. На самом почетку, послата је недвосмислена порука јавности: Ово је неполитички скуп, не дирамо никога, помажемо себи. Морамо бити јединствени по овом питању. Тражимо отклањање последица загађења и спровођење еколошких норми за минимум здравог живота у овој средини. Немамо ништа против железаре, нити имамо жељу да се она затвара, нити нам је то у интересу, нити је могуће. Загађењем које вишеструко прелази границу директно је угрожено око 20 000 људи и још толико са знатно мањом емисијом загађења али и оне прелазе прописане норме. Желимо да се поставе одговарајући филтери по стандардима, спроведу еколошке мере које ће загађеност смањити на прописане границе, желимо да мерне станице које су у ближој историји биле функционалне и обавештавале нас свакодневно о нивоу загађења буду стављење у функцију поново.  Потписе грађана уз протесно писмо, прилоге и фотографије које сведоче о загађењу упутићемо на адресе надлежних институција, пре свега Министарству екологије и Кабинету премијера, упутићемо по једну протесну ноту компанији ХБИС, то ће бити информативног карактера, да, ако већ нису, буду упућени у то и реше са државом ко ће да финансира постављање онога што смо тражили – казао је Мирослав Јањић.

Дефинисана су и прихваћена три захтева – да се поставе филтери на погонима железаре, да се набаве и поново поставе мерне станице за праћење квалитета ваздуха у Радинцу и Раљи, као и да надлежни напокон упознају јавност са садржајем докуметације која се односи на одлагање шљаке из Вранова, како би се напокон сазнало ко је тачно задужен за уклањање тог отпада и која је динамика предвиђена за решавање тог проблема.

Кажу, филтери су скупи, кинески власник није по уговору обавезан на то. Очигледно да је тај уговор, што се тиче загађења, био шупаљ, то се није размтрало, на нама је да натерамо министра да дође на разговор. И неће бити први министар, Александар Поповић је био Радинцу и у Смедереву. После тога су постављене мерне станице. Несхватљиво је да је одговор Градске управе да нема новца за питање које је од животне важности. Морамо да седнемо, здравље је у питању, новац мора да се нађе, то су мала средства у односу на оно шта добијамо  станицима. Несхватљиво је и да градски инспектор заштите животне средине не може да уђе кад он хоће у железару или да пошаље одговор папиром да није надлежан за то. Тиме неће да се баве, али ће да пишу казне онима који баце колица ђубрета где не треба. Било каква помоћ нам је добродошла. Али, без политизације и само у испуњењу овог циља – смањење загађења ваздуха. Јер, кад до болести већ дође, онда је касно – поручује Иван Миленковић.

Док су се око циљева лако сложили, мањих расправа међу окупљенима било је када се разговарало о предлозима како те циљеве остварити. Највећа дилема била је да ли борбу водити „искуључиво институционално“ или кроз нешто одлучније потезе. Уз поруку многих да више нема времена за чекање, да је ово што се дешава питање живота и смрти и да, никаква досадашња институционална борба није имала сврхе, (попут оне коју су започели мештани Вранова, а која није дала никакве ефекте осим што им је поручено да се „стрпе још коју годину и схвате да не живе поред фабрике чоколаде“) и да нико прстом неће мрднути док људи не изађу на улице, учесници су се сложили да један од приоритета треба да буде организација протеста. На томе ће радити уз помоћ чланова Покрета тврђава чији су представници присуствовали збору. Такође, одлучено је да се формира десеточлана делегација која ће већ почетком недеље захтевати хитан разговор са градоначелницом, као и да се упути позив министру за заштиту животне средине да дође у Радинац и састане се са грађанима. Уједно, мештани три села у наредним данима ће интензивније радити на сакупљању потписа за петицију коју ће упутити надлежнима (за сада имају око 900 потписа). Наредни састанак, на коме ће бити речи о томе шта су урадили током ове седмице и да ли је било икаквих помака, а на који позивају све грађане са територије Смедерева, јер је загађење заједнички проблем који све треба да уједини без обзира на политичке или идеолошке разлике и ставове, заказан је за следећу суботу, 2. децембра, у исто време и на истом месту – од 18 сати у сали МЗ Радинац.