Градска литија на Светли понедељак

НА ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК, ГРАД СМЕДЕРЕВО ПРОСЛАВИО СЛАВУ

Прелепо време и бројни Смедеревци и гости, уз присуство Владике Браничевског, Игњатија, обележили традиционалну градску литију и прослављање градске славе, чији је домаћин и ове године била градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић

Васкршњи понедељак је дан након Васкрса и у многим земљама, као и у Србији се слави као државни празник. Васкршњи понедељак је према византијском обреду први дан Светле недеље, а аналогно према календару западних хришћана, други дан у седмици након Васкрса, будући да им је ускрсна недеља први дан. Будући да се Васкрс слави три дана, васкршњи понедељак је други дан славља, и на тај дан се практикују разни обичаји Богослужења на тај дан су иста као и за Васкрс.
На васкрсни понедељак се настављају гозбе и весеља, али како је дан раније предвиђен за најужу породицу, овог дана се угошћавају кумови, родбина, пријатељи. Све грађане, пријатеље нашег града и госте, на улазу у храм Светог Ђоржа , пре литургије дочекивала је гроначелница др Јасна Аврамовић. Окупљени, предвођени свештенвством смедеревског храма и црквене општине, кренули су у традиоциналну литију градским улицама.
Желим свим Смедеревцима, свим верницима православне вероиспосвети да честитам најрадонснији празник Христовог васкрсења – рекла је после градске литије, градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић – Желим свима, пре свега, добро здравље и свако лично, породично и друштвено благостање. Желим им да са Божјим миром и стрпљењем све проблеме решавамо.
Градоначленици кажемо да уживамо у прелепој слици испред Храма Светог Ђорђа, у тој саборности Васкрса и Светлог понедељка као градске славе. Такође, подсећамо је да је одувек Васкршњи понедељак имао посебно место у „сентименталном именику и појмовнику“ Смедереваца, одвуек се славио и обележавао на посебан начин, па је зато и стекао статус градске славе и литије градским улицама, која сваке године пролази истом маршрутом и застаје код записа. Један од тих записа је и Карађорђев дуд, где је одржано богослужење.
Волела да је овде више људи, али свеједно, лепа је ово слика и ми смо се ове године потрудили да онима који су дошли приредимо културно-уметнчки програм и послужење, за које су биле задужене наше сјане даме из актива жена градских и сеоских месних заједница. Желимо да вратимо осећај заједништва за градску литију и градску славу. Зато бих волела да буде што више људи и да сваке године буде све више , да заједно пожелимо свима нама и нашем граду сваки напредак и развој, који је евидентан последњих година, јер сваке године је нешто боље и нешто се ново гради, отвара и инветира. Смедерево напредује, расте и развија се и то је основна порука са ове градске славе и литије – да заједно вратимо осмех на лица и да сачувамо заједништво, породице, града и свих нас, јер само у заједништву можемо да напредујемо и наредних година. Још једном, желим да честитам свим Смедеревцима градску славу Васкршњи понедељак и Ускрс уз хришћански поздрав Христос Васкрсе!! – поручила је Смедеревцима на градској слави, градоначелница Јасна Аврамовић.
Свечано је било и у храму Светог Георгија, где је свечану литургију за Светли, односно Васкршњи понедељак служио владика браничевски Игнатије.
После литургије, градоначелница Смедерева је послужила јајима и храном све присутне грађане. Није морала да их посебно позива да приђу и послуже се јер Смедеревци знају да су слане и слатке ђаконије вредних удружења жена из Смедерева и околних села, врхунске, естетски али и гастрономски.

Ми смо били задужени за прављење жита – каже Мирјана Живковић, председник актива жена из Удовица, док Драгица Дабић, председница удружења жена из Лугавчине напомиње да су оне припремале слваски колач. – Била нам је велика част и задовољство да припремимо славски колач за градску славу и Васкршњи понедељак. Вредне руке жена из Поморавља направиле су и слане пите, прелепе колаче, а донеле смо и најлепша ускршња јаја…
Јуче смо прославлили Васкрс са својим ближњима и породицом, а данас смо дошли да радост Христовог васкрсења поделимо и са Смедеревцима и нашим гостима из других градова – каже Зорица Арсенијевић из скобаљског удружења жена.
Град Смедерево, очигледно, жели да врати дигнитет и посебно место градске литије и Васкршњег понедељка у емотивном календару Смедереваца. Посебни културно-уметнички програм пред храмом, после литургије и послужења, доказ је да су намере озбиљне и квалитетно релизоване. Наступ фолклорне групе и посебно Господско коло у извођењу Ансамбла народних песама и игара „Смедерево“ допунили су достојанствено, али животно славље поводом Васкрса и градске славе.
У наступу прелепих момака и девојака из Смедерева, уживао је и владика браничевски, који је истински био одушевљен смедеревском младошћу и лепотом, која је заједно са градским челницима, као и представницима јавног и културог живота града, на најбољи могући начин прославила градску славу.