Кутлаче и казани одлазе у историју?

Narodna kuhinja u Smederevu Smederevo 1301 2016 Snimio Nenad Zivanovic

ГРАД СМЕДЕРЕВО УВОДИ НОВИНЕ У УСЛУГУ ПРИПРЕМЕ ОБРОКА ЗА КОРИСНИКЕ НАРОДНЕ КУХИЊЕ:

Ко ће убудуће припремати оброке остаје непознаница до окончања јавне набавке, али је једно сигурно – судећи по новим правилима оброк више неће изгледати као раније ни када је у питању паковање, ни када је реч о садржају.

За свакога ко је макар једном био у прилици да види поделу оброка корисницима Народне кухиње, кутлача која „зарања“ у казан пун чорбастог пасуља (крај векни хлеба поређаних у мрежасте, пластичне гајбе) прва су асоцијација и најупечатљивија слика. Тај призор би, уколико се јави понуђач који испуњава нове услове које је прописао град, могао да оде у историју. Ради се о томе да је у конкурсној документацији јавног позива за обезбеђивање бесплатних оброка социјално најугроженијима, објављеног почетком месеца, међу критеријумима за све понуђаче и тај да обезбеде да сваки оброк буде достављен у појединачном, херметичком паковању за једнократну употребу. Такође, свака порција ће морати да садржи 50 грама меса, пола литра куване хране, 150 грама салате и упаковану векну хлеба од 300 грама. Понуђачи су дужни да доставе и комплетан недељни јеловник. Топле оброке ће припремати и дистрибуирати корисницима шест дана седмично, с тим што ће суботом делити и суве оброке за недељу. Достава, по правилнику, мора бити организована на најмање пет пунктова (један у граду, и најмање четири у другим насељеним местима), а предвиђена је и могућност доставе у случајевима где Центар за социјални рад процени да је то неопходно (стари и тешко покретни, особе са тежим облицима инвалидитета, сви који су привремено спречени да се крећу због болести или операције…).
Такође, на основу досадашњих искустава те смедеревске установе, право на бесплатне оброке ове године у Смедереву ће имати око 1000 корисника.
Рок за подношење понуда је 12. април.