Напредују радови на обнови зграде Психијатрије

ДЕЛЕГАЦИЈА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА У СМЕДЕРЕВСКОЈ БОЛНИЦИ:

Пошто је реч о старом објекту од историјског значаја, реконструкција ће се одвијати нешто спорије, али ће резултат бити модерно опремљен објекат (уређен у стилу верном првобитном изгледу) за смештај 25 пацијената.

У тренутку када је у смедеревској болници на сваком кораку ужурбано, услед чињенице да су тих дана боравили представници Агенције за акредитацију, да су почели радови на обнови зграде Психијатрије и да је у току имплементација и пројекта за побољшање услуга абдоминалних операција (оба пројекта део програма прекограничне сарадње Србија – Румунија), професор Владимир Ђукић, државни секретар у Министарству здравља је дошао како би обишао радове и уједно пружио подршку промоцији ових важних новина које ће у великој мери побољшати услуге у ОБ „Свети Лука“.
Један је од акуелних пројеката је „Побољшање здравствене неге у неурологији и психијатрији – дужи живот“ чиме се мењају услови лечења пацијената који болују од психијатријских болести у Смедереву. Не само да ће бити бољи услови за њихов смештај, већ и за дијагностику. Опрему смо имали и раније, али је реч о апаратима старије генерације. Сада, кроз овај пројекат, добијамо нови ЕЕГ и ЕНГ апарат, као и ултразвучни апарат за дијагностику обољења каротида. За опрему је потребно око 100 000 евра и тај тендер је већ расписан. Укупна вредност пројекта је око 1,6 милиона евра, а реализује више учесника, партнери у Србији и Румунији. Такође, ради се на реконструкцији зграде Психијатрије вредности око 300 000 евра и радови би требало да буду готови у наредних месец дана. Та зграда је из 1929, најстарији зидани објекат у кругу болнице, под заштитом је државе и има статус посебног објекта. Зато ће и реконструкција ићи мало спорије јер зграда треба да буде верна првобитном издању. У почетку је ту било Инфективно одељење, затим Неуропсихијатрија, а сада Психијатрија. Ми смо имали велики проблем зато што је број места на том одељењу било мањи јер се део објекта није користио. Зграда је реновирана више пута, али овако темељно, никада. После овога ће имати капацитет смештаја 25 пацијената – казао је прим. мр сц др мед. Ненад Ђорђевић, директор Болнице.
Државни секретар подсећа на решеност да се пацијентима са овом врстом тегоба у Србији пруже бољи услови у односу на доскорашње:
Постојање овог објекта који је, како смо чули од историјског значаја, говори о томе да се увек водило рачуна о особама које имају психијатријске тешкоће, а то је посебно потребно у новије доба. Они никако не смеју да буду стигматизовани, с том у вези смо донели један од најбољих и најпрогресивнијих закона о заштити особа које имају те тешкоће. Драго ми је да Смедерево добија квалитетан објекат, где ће болесници имати више простора за оно што им је тако неопходно – друштвене активности, да не буду само фиксирани за кревет, да се терапија не спроводи само медикаментима већ и да у Смедереву буде омогућена радна терапија и све остале, модерне терапије. Драго ми је да се енергија и ентузијазам менаџмента болнице у Смедереву одвија са интенцијма Министарства здравља. Немамо много времена, прошле су деценије у чекању, морамо храбије да кренемо у побољшање нашег здравственог система, да ојачамо и хирургију у Смедереву, што се такође постиже другим пројектом прекограничне сарадње. Слепо цревно и перфорације жучне кесе су нешто због чега се и у свету губи глава, а то више не сме да се дешава у Смедереву, за то потребна опрема да се постигне стандард у лечењу – поручио је Ђукић, напомињући да је у Смедереву пре свега потребна новија опрема и квалитетнији медицински сервис, лекари који ће на време добијати адекватне специјализације, подсетивши да има проблема са кадровима у неколико области.
Ми можемо овде на направимо ангио салу, али чему то ако нема људи који ту могу да раде? На пример, бесплатни прегледи, акција Министарства здравља, у Смедереву пролази веома добро, колеге то квалитетно обављају, имамо добар одзив пацијената, и нисмо имали ни једну једину примедбу, а прошло је у тим кацијама кроз вашу болницу око 2500 људи, последњи пут више од 450. Начин на који је то организовано, даје наду да ми можемо да направимо неупоредиво бољи здравствени систем него што је данас.
Ми имамо проблем са хематологом, ту имамо само једног лекара, на жалост у Србији их нема довољно, па када је колегеница на одмору, нема никакве замене. Биће проблем и инфектолог, имамо само једног на жалост, нико од колега се већ две године није јавио за ту специјализацију. Наравно, то се не односи на рад са хитним пацијентима, они помоћ добијају онда када је то потребно. Листе чекања су битно смањене, наравно, дешавају се технички или проблеми са софтвером какав смо имали недавно, али све се то решава у ходу – казао је директор болнице „Свети Лука“.
На питање колико ће нова, савремено опремљена хируршка сала утицати на развој те гране медицине у Смедереву, државни секретар, иначе и сам хирург, каже: Највећи проценат операција се своди управо на хирургију, поред тога ту су акутна гинекологија и урологија. Мислим да су наши хирурзи направили велики корак. Технологија је сада доступна свима, а млади лекари су то преузели као своју праксу, мислим да се напредак примећује.
Пројекат побољшања абдоминалне хирургије повезује по три региона у Србији и Румунији. Нова сала у нашој болници има апарате и опрему вредности 300 000 евра.