Обична крушкина бува – Cacopsylla pyri

Пише: Славица Стојкић, саветодавац у ПССС Смедерево

ШТЕТОЧИНА КОЈА МОЖЕ ДА НАПРАВИ ОГРОМНЕ ПРОБЛЕМЕ:

Крушкина бува је економски најважнија штеточина крушке. Њен развој и исхрана су искључиво везани за крушку и за квалитет и здравствено стање биљке.

Крушкина бува је штеточина која у случају пренамножења угрожава воћњак као станиште. Годишње развија 5 и више генерација. Са интензивним порастом вегетације може се очекивати и већи број генерација на годишњем нивоу. Сматра се да највеће штете проузрокују јединке треће генерације. У току зиме презимљава у стадијуму имага, испод коре стабла, опалог лишћа, другим скровитим местима. Штете наносе ларве које се хране на местима најинтезивнијег протока сокова на младом лишћу, младарима, пупољцима и плодовима сисајући сокове што може да доведе до жућења и увијања листова, опадања цветних, лисних пупољака и младих плодова.
Ларве крушкине буве праве и индиректне штете јер излучују медну росу која касније представља идеалн станиште гљива чађавица. Као последица долази до смањења фотосинтетске активности услед чега лишће и плодови постају црни док код јачег напада долази и до њиховог опадања. Такви плодови губе или и немају тржишну вредност. Одрасле јединке крушкине буве су преносиоци фитоплазме Pear decline, проузроковача изненадног пропадања крушке.
Женке полажу јаја већ од фебруара месеца око пупољака обично у групицама од 6-10 јаја. Прегледом засада могу се уочити и јединке и положена јаја што омогућава правовремену реакцију у циљу сузбијања ове штеточине.
На дневним температурама преко 10°Ц почиње активност женки. Развиће траје од 6-25 дана у зависности од температуре. Имаго зимске форме јавља се до почетка маја када су већ присутне и прве летње форме. Прве генерације улазе у пупољак да се хране док су два последња стадијума уочљива већ и на листу са појавом медне росе.
Сузбијање:
Сузбијање крушкине буве током вегетације је изузетно тешко. На тржишту постоји мали број ефикасних препарата а и лако долази до појаве отпорних сојева употребом истих или препарата са сличним механизмом деловања.
Природни непријатељи ове штеточине могу да редукују појаву крушкине буве и то може да се деси током маја-августа. Међутим у то време врши се хемијско третирање крушкиног смотавца који пак делује и на природне непријатеље. Зато је избор препарат веома битан. Потребно је сузбити одрасле, презимеле инсекте у јесен и пролеће, пре опадања лишћа и кретања вегетације ради смањења бројности за наредну сезону.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *