Какву фонтану желе Смедеревци?

У ПЛАНУ ИЗМЕНА ЦЕНТРАЛНОГ ДЕЛА ГРАДСКОГ ТРГА:

По овом питању по први пут ће, шансу да кажу своје мишљење имати и Смедеревци. Градоначелница најављује иницијативу за промену постојеће фонтане која је тренутно у квару.

Још од како је формиран почетком новог миленијума, по питању градског трга, а пре свега фонтане, Смедеревци су прилично подељених мишљења. Док они старији пате за чувеним круговима (које је пак неко тада свакако морао да изгради и тиме измени оно што је пре тога било на том месту, а што се свакако опет није допало делу суграђана) називајући постојећу фонтану свакако (па и саркофагом), за друге, додуше, малобројније, је она оличење сведености и лепоте једноставности. Велика је, почетком двехиљадитих била фама у Смедереву око обнове трга, и чини се да је све сметало Смедеревцима, смењивала су се питања колико то све кошта и која је сврха и осуде на рачун надлежних што се, сечењем више деценија старих стабала на градској штрафти, одузима оно што је на потесу смедеревског корзоа најлепше.
Смењивале су се, минула два века деценије, мењао се и изглед „душе Смедерева“ или градског језгра, како то кажу урбанисти, али је једно остало увек исто – тај део града заиста је центар друштвеног живота и дефинитивно најфреквентније место у граду, пун од јутра до јутра… Крај фонтане се одвија свакодневни живот Смедереваца свих генерација, а уједно је то и место највећих градских манифестација.
Отуда се често и поставља питање – да ли је ово што сада имамо заиста максимум? Прича о фонтани неретко је и главна тема међу члановима група на друштвеним мрежама, „шерују“ се фотографије накадашњег трга и дискутује о томе каква би, да је Смедеревце неко питао, сада била фонтана.
Вест је, да ће, чини се толико жељену прилику да се о томе изјасне и дају сугестије, напокон, у наредном периоду имати сви суграђани јер руководство града планира да мало измени изглед градског трга, тачније оног дела на коме се налази фонтана.
Наше новине су то питање поставиле градоначелници: – Пролеће је, а фонтана (по обичају) не ради. У чему је проблем?
-Постојећа фонтана на градском тргу је неисправна, верујем да су наши суграђани то приметили. За поправку је потребно око 2,5 милиона динара. За поправку ове, и овакве фонтане, то је много новца. То значи да ће радови свакако бити неопходни, а ако је то већ тако, можда је ово и прилика да, ако се већ нешто мења, то урадимо у складу са жељама наших суграђана. Ја сада постављам питање: да ли је упутно уложити толики новац у поправку фонтане која се, колико чујем од суграђана, многима не допада. Једноставно, она од деведесетих када је никла на новом Тргу никада није заживела са Смедеревцима. Мислим да о фонтани, овој или некој новој, треба да одлуче грађани.
Покренућемо акцију како бисмо сазнали шта Смедеревци мисле и какву би фонтану желели, а своје ставове ће моћи да искажу на Фејсбук страници града Смедерева и сајту града. Сада морамо да видимо како ћемо то да остваримо, пројекат фонтане је интелектуална својина архитекте Предрага Цагића који је преминуо 2016. па треба видети каква је процедура у тим случајевима. У сваком случају, циљ је да до почетка овогодишње Смедеревске јесени фонтана добије нов изглед. Наравно, цветни лук по коме је трг постао препознатљив, остаје – каже градоначелница Јасна Аврамовић.
Многи српски градови су последњих година добили нове фонтане. Градоначелница подсећа да је ова наша „у боји“ али тај колорит никада видели нисмо. Нема сумње да ће идеја бити много, међу њима вероватно и вечита дилема – да ли такав простор, у граду који је био престоница, треба да буде урађен у средњевековном или модерном духу, или можда треба осмислити спој оба, као симбол поруке да је Смедерево град и прошлости и будућности.
Такође, археолози су својевремено, када се, пре нешто више од 15 година уређивао градски трг, имали идеју да се сачувани слојеви прошлости који су ту, испод плоча за тротоар, искористе као што је то случај у другим великим, а историјом богатим градовима и да културно наслеђе практично постане део свакодневице и непрекидно подсећа на вишевековни континуитет. Тада их нико није слушао, а да ли ће овога пута, бар када је у питању измена изгледа фонтане – видећемо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *