Успешан рад у отежаним условима финансирања

СА ДРУГЕ СЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ САВЕЗА СЛЕПИХ СРБИЈЕ СМЕДЕРЕВО

Друга редовна седница Скупштине Градске организације Савеза слепих Србије – Смедерево одржана је прошле недеље.

Седници су присуствовали и Драган Станић, члан Градског већа за социјалну политику, Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије и Националне организације особа са инвалидитетом Србије, Живослава Лазић, председница Црвеног крста Смедерево и представници других организација и институција. Седници Скупштине претходила је седница Збора чланова (одржана 3. априла), која је протекла у коректној и радној атмосфери.
Чланови Скупштине размотрили су и усвојили Извештај о раду Организације и извештај о материјално-финансијском пословању са извештајем Надзорног одбора за прошлу као и програм рада Организације и план о финансијско-материјалном пословању за ову годину. Јелена Стојановић, председница Градске организације Савеза слепих Србије – Смедерево рекла је да су у прошлој години, упркос неповољној финансијској ситуацији, реализоване скоро све предвиђене активности. Успешне активности реализоване су захваљујући подршци чланова, Савеза слепих Србије, градске управе и ресорног министарства. Посебно је поносна на три пројекта који су прошле године реализована у сарадњи са Националном службом за запошљавање у оквиру јавних радова, а подсетила је и да је прошле године организација била домаћин централне манифестације поводом 15. октобра, Међународног дана слепих. Са посебним задовољством је истакла да је крајем прошле године запослен Милош Пржић, мастер италијанског језика и књижевности у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, док је Мара Ожеговић прошле године ангажована као лични пратилац детета. У 2017. организовани су излет за чланове и дружење младих на Сребрном језеру. Ове године Градска организација слепих из градског буџета добиће 947.000, а од ресорног министарства 142.000 динара, рекла је између осталог Јелена Стојановић.
Драган Станић, члан Градског већа задужен за социјалну политику рекао је да му је драго што особе са инвалидитетом нормално живе, али да је велики проблем разједињеност организација ОСИ у граду. У циљу бољег упознавања и зближавања хуманитарних организација, у Градском савезу социјално-хуманитарних организација Смедерева је договорено да свака прва субота у јуну буде дан ових организација уз бројне садржаје и дружење. Рекао је да је Градско веће одлучило да се у граду повежу сви семафори и да се поставе тактилне стазе за лакше кретање слепих. Како многе организације особа са инвалидитетом немају адекватне услове за рад, Градско веће је задужило инспекцију да уради извештај у каквим условима раде ова удружења. На основу тога биће предузете мере у циљу превазилажења овог великог проблема. Покренута је и акција посете школама са циљем да ученици добију информације како поступати са особама са инвалидитетом. Предвиђено је да у делегацијама буду заступљени представници свих врста инвалида. Предвиђена је и посета месним заједницама како би се утврдио стварни број особа са инвалидитетом и евидентирале њихове потребе и проблеми, рекао је између осталог Драган Станић, члан Градског већа задужен за социјалну политику.
Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије оценио је да је Градска организација слепих у Смедереву успешно радила. Рекао је да Савез слепих Србије не подржава паралелне организације и да у оквиру Уставног и законског права на удруживање треба разликовати репрезентативне организације и савезе од паралелних удружења, што треба да се реши на системски начин. Сматра да је прошла година у Савезу слепих Србије била најуспешнија и подсетио да је Савез поводом Дана државности одликован Златном медаљом за заслуге од стране председника државе, да је Савез имао два сусрета са садашњим председником Александром Вучићем и да је било много иницијатива у циљу побољшања положаја слепима. Стратешки интерес и циљ је да се донесе закон о организацијама особа са инвалидитетом. Закон треба да допринесе да се прецизније утврди број инвалида у Републици Србији као и које организације особа са инвалидитетом подржава држава, а које су интересне групе. Чињеница да је Милош Пржић запослен треба да послужи као добар пример и другима у ситуацији када се слепи веома тешко запошљавају. “Не постоји хуманији однос према инвалидима него створити услове да могу да раде. То није само из материјалних разлога, већ и психолошких, социјалних и читавог низа других фактора до стварања повољнијих околности за оснивање породице, што је веома битно у развоју сваке особе”, рекао је Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије.
На предлог Живославе Лазић, за члана Скупштине Црвеног крста Смедерево предложен је мр Слободан Станковић, члан Градске организације Савеза слепих Србије – Смедерево и дугогодишњи активиста.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *