Смедерево не заборавља Радића и Лајчака

ГРАД ОБЕЛЕЖИО ГОДИШЊИЦУ ОД СТРАДАЊА ОФИЦИРА:

Комеморацијом и полагањем венаца обележена је 19. годишњица од погибије официра 250. ракетне бригаде ПВО – потпуковника Благоје Радића и капетана прве класе Роберта Лајчака.

Извршавајући борбени задатак у атару села Липе, 19. априла 1999. године, од НАТО бомбе погинули су потпуковник Благоја Радић и капетан прве класе Роберт Лајчак. Тим поводом сваке, па и ове године, окупили су се код спомен обележја у Липама представници Војске Србије, локалне самоуправе, бројних удружења и организација, како би, у присуству чланова породица Радић и Лајчак, минутом ћутања и полагањем венаца одали почаст палим херојима.
„У одбрани отаџбине, уз свој народ и војску, извршавајући борбени задатак одговорно, професионални и часно, наше колеге дале су највредније што су имали, дали су свој живот. Дело наших хероја постало је звезда водиља свима нама којима су патриотизам и отаџбина дубоко у срцу. Морамо бити одлучни и јаки као што су и они били. У знак сећања на њих , као симбол незаборава, подигнуто је ово спомен обележје које подсећа народ овог краја да су неки млади животи заложени за слободу и бољу будућност свих нас. Чувајмо успомену на наше погинуле, јер су они својим животима себе уградили у будућност и живот Србије. Док будемо чували успомену на наше погинуле колеге, њихова жртва неће бити узалудна. Брига, поштовање и обавеза коју имамо према њима никада неће и несме престати. Слава им и хвала”, рекао је у обраћању присутнима Предраг Курћубић, командант 1. ракетног дивизиона ПВО.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *