У току 35. Нушићеви дани

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ОВОГОДИШЊИ ФЕСТИВАЛ:

Након осам уводних програма који су приређени за публику „Нушићевих дана“, фестивалски део је свечано отворен извођењем „Корешподенције“ Звездара театра.

Манифестација у част Нушићу по устаљеном обичају започиње на платоу Центра за културу где се окупљањем код споменика чувеном комедиографу, најављује почетак фестивалског дела програма Нушићевих дана.
Смедерево је град у коме је зачета љубав Бранислава Нушића према театарском изразу и у коме је одређен смер његовог животног и стваралачког кретања. По 35. пут и поштовању према уметничком благу остављеном нама у наслеђе, овај град исписује посвету Нушићу, његовој бриткој мисли, његовом хумору, способности критичког сагледавања појава у друштву и његовој неисцрпности – поручили су организатори након чега су у име неговања успомене на Нушића, венце на споменик положиле делегације Града Смедерева, Центра за културу, ОШ „Бранислав Нушић“ и Кола српских сестара.
У другом сегменту представљена је изложба „Савремени Нушић“ студената друге године сценографије Факултета примењених уметности у Београду. Поставка доноси однос према Нушићу у својеврсном сценографском превоју, о чему је говорила Нинослава Вићентић, доцент на одсеку сценографије на ФПУ: Дугогодишњу сарадњу имамо са овим фестивалом, студенти су и овога пута осмисли и реализовали ликовни програм који прати Нушићеве дане, велико нам је задовољство да имамо и простор и повод да се мало разиграмо и да студенти осете све оно што се на факултету учи. Нушић је био повод, желели смо да на сценографски начин мало оголимо елементе од којих настаје свака сценографија. Овде су елементи који су уобичајен инвентар, уз практикабле и кулисе оголили смо анатомију декора и искористили то као подлогу да прикажемо неке од актуелних поствки Нушића које се играју и која су се релативно скоро играла на нашим сценама. У исто време можете да видите на које све начине сценографија може различито да интерпретира један исти текст и колико је она заслужна за актуленост и атрактивност самог класичног дела.
Изложбу су урадили студенти: Невена Марковић, Нађа Трајковић, Лазар Комосар, Лука Петковић, Владимир Ћирић и Матија Јован Јокић, а сви посетиоци фестивала ће имати прилике да је виде у наредним вечерима.
„Нушићеве дане“ је овога пута, отвореним прогласила Светлана Михајловић, члан Градског већа задужена за културу: Смедерево је по 35. пут престоница позоришта чију лепоту слави. Овим фестивалом одајемо почаст великом српском књижевнику. Град Смедерево, покровитељ фестивала се залаже да културни живот буде богатији, разноврснији. Потрудили смо се да вам пролећне дане улепшамо квалитетним програмом фестивала трудећи се да на што бољи начин негујемо традицију Нушићевих дана који су најважнији у културном идентитету града Смедерева.
За прво вече, селектор Братислав Петковић је одабрао „Корешподенцију“ Борислава Пекића, док је редитељски посао одрадио Горчин Стојановић. Овакв избор је без грешке, тим пре што је на сцену пред Смедеревце довео глумце Звездара театра попут Бранислава Лечића, Аницу Добру и Славка Штимца. Публика је уживала у познатој причи (која нам кроз писма и телеграме које размењују чланови породице дочарава праву малу драму и једно неспретно заљубљивање које носи опасност да сруши генерацијама грађену трговачку империју) и представи дала оцену четири, а најбољу улогу је, по мишљењу посетилаца остварила Аница Добра. Каквог је пак мишљења жири, сазнаћемо у суботу 28. априла на вечери доделе награда. О томе која је најбоља представа и коме припада награда са именом Милосава Буце Мирковића одлучиваће глумац Горан Јевтић (председник жирија) Снежана Тришић редитељ и драматург Тања Шљивар.
Пред Смедеревцима су још и „Урнебесна трагедија“ Атељеа 212, „Ожалошћена породица“ Народног позоришта Београд, „Под жрвењем“ ЈДП-а и „Жалујоча дружина“ позоришта из Крања и Цеља у Словенији.