Десети смедеревски Дани цвећа на централном градском тргу

ОД ПЕТКА ДО НЕДЕЉЕ ПРАЗНИК ЕСТЕТИКЕ, МИРИСА И ПРОЛЕЋНОГ ОБНАВЉАЊА ЖИВОТА

На централном градском тргу, од петка до недеље трајаће 10. Смедеревски дани цвећа, на којима се очекује учешће више од 70 излагача из бројних градова Србије. Отварање манифестације је у петак у 12, а проглашење победника у категоријама најбољи квалитет расада, најлепши балкон и најлепше двориште предвиђено је за недељу, 13. мај, у подне.

Од ове године организатор и покровитељ познате манифестације је Град Смедерево. Јубиларни карактер пред органзаторе је поставио врхунске захтеве, који ће бити испоштовани као и претходних девет година.
Очекује се долазак више од 70 излагача из целе Србије – каже Јована Николић-Богићевић из ЈП Смедеревска тврђава, које ће у име града бринути о свим организационим аспектима 10. Смедеревских дана цвећа на тргу. – Прошле године смо имали 55 излагача, а ове године према најавама и интересовању очекујемо да их буде више који ће Смедеревцима приказати своје цвеће и расаде – наговештава Јована Николић-Богићевић.
Отварање је предвиђено за петак у 12 сати, тада ћемо организовати и културно уметнички програм, где ће наступити ансамбл народних песама и игара Смедерево. Излагачи могу да се пријаве на телефоне 026/415-0500 и 064/844-9104. Ово су бројеви комуналних служби, где ће их даље упутити на све комуналне аспекте за смештај на тргу и излагање цвећа и расада. Када су у питању локални такмичари који желе да се такмиче у конкуренцији најлепшег балкона и најлепшег дворишта у граду и селима, пријаве су на телефон ЈП Смедеревска тврђава 026/615-666. Свачано проглашење победника је у недељу у 12 часова, тада ћемо прогласити најбоље у категорији најквалитетнијег расада, најлепшег балкона и најлепшег дворишта, а наступиће и оркестар ОКЦ Светлост из Смедерева – каже Јована Николић-Богићевић.
Један од суорганизатора је Удружење произвођача цвећа „Смедеревски ђурђевак“.
Сви смо спремни да дочекамо госте, да им пружимо могућност да покажу своје расаде, цвеће и аранжмане, али и да покажемо своје могућности и квалитете расада, са којим смо међу најбољима у Србији – каже Славка Станишић – Недавно смо били у Гроцкој, у Београду, Пожаревцу и мислим да ми имамо изузетан квалитет цвећа у односу на српске услове. Од петка до недеље на тргу ћемо организовати празник цвећа и пролећа, припремли смо разне атрактивне расаде, све врсте цвећа, дрвећа, жбуња, а многи ће се представити и цветним фонтама и луковима, који су изузетно атрактивни и који су прошле године привлачили највише пажње посетилаца. Такође желим још једном да позовем све излагаче и посебно наше смедеревске домаћине и домаћице да пријаве своје балконе и дворишта за награде у овој конкуренцији која има за циљ да афирмише културу живљења и уређења дворишта и окућница – каже Славка Станишић.
Смедеревски Дани цвећа настали су пре десет година као локална манифестација, организована од стране неколицине смедеревских произвођача. Годинама је расла и развијала се да би, данас, предстваљала једну од најмасовнијих и најквалитетнијих манифестација овог типа у Србији.