ОДРЖАН ЛУГАВЧАНСКИ МЕМОРИЈАЛНИ САБОР

Учествовало више од 30 хармоникаша

Сабор хармоникаша, традиционално је почео дефилеом културно-уменичких друштава од школе до централне бине и подизањем заставе сабора.

To је и ове године учинио легенда лугавчанске, али и српске хармонике, Рајко Маринковић – Буџа. Сабор је званично почео извођењем химне фестивала „Лугавчанка“.
Домаћинима и гостима, обратила се и градоначелница Смедерева:
Желим да вам честитам јубилеј, 15 година ове ваше манифестације, у своје име и у име свих Смедереваца. Величина и специфична тежина вашег успеха је тим већа, јер све ово сами организујете. Град вам је пружао само логистикчку подршку и ја вам заиста честитам на томе! Било је задовољство да на почеткуу чујем вашу химну и звуке овог предивног инструмента. Хвала вам што негујете нашу музичку традицију, јер сте ретки у Србији који брину о хармоници, као националном инструменту. Желим да честитам свим такмичарима данас, а чујем да их има више од 30 из целе Србије и да чак имамо и госте из Македоније. Желим вам да ова манифестација достигне републички ниво, јер ви то заслужујете – казала је др Јасна Аврамовић.


Замољена да и свечано манифетацију прогласи отвореном, градоначелница је ту част препустила смедеревској и српској будућности – најбољој ученици осмог разреда основне школе у Лугавчинии, Кристини Томић. Специјлани гости били су Неда Николић, познати уметник на фрули из Ковина и легендарни хармоникаш, Мирко Кодић.
Иначе, лугавчански сабор је меморијалног карактера и носи име Драгише Дрењаковића Пикавла, родом из овог села, ученика и сестрића Мије Крњевца. За живота је остварио бројне композиције (песме и кола) које се изводе на хармоници.