У ВИНОГРАДИМА ВИНАРИЈЕ „ПЛАВИНАЦ“ ЗАВРШЕН ПРВИ ДЕО БЕРБЕ:

 

Биће доброг вина од ове јесени

Чокоти шардонеа, овога пута су обрани нешто раније него што је уобичајено, али је квалитет одличан, објашњава власник Винарије Плавинац, па се очекује да златни гроздови, са сунчаних падина крај „краљевог винограда“ и Дунава, буду преточени у врхунске, препознатљиве укусе у боцама доброг вина.

Ћудљиво лето, по много чему необично, утицало је и на виноград. Отуда је, уместо крајем августа, када берба обично почиње, овога пута за бераче у виноградима Винарије Плавинац посла било већ знатно раније:

„У нашим виноградима је жива атмосфера, ради се на сваком кораку, ето, једанаести је дан како смо почели бербу“, казао нам је, током прошлонедеље посете Наших новина, власник Радослав Радојевић и додао: „Поранила је сигурно бар око две недеље, због великих суша које су биле у априлу и мају. Кише у јуну су можда мало одложиле бербу, али не за више од четири, пет дана. Због тога ми већ сада приводимо крају бербу ових зрелих винских сорти. Реч је о седам хектара, с тим што нам преостаје да се уберу плодови и са још једног хектара на Плавинцу, што ће бити готово за који дан. Врло сам задовољан и родом и квалитетом који је беспрекоран, на нама је сада да се потрудимо да од тога постане једно од најбољих вина. Тренутно се бере само шардоне. Неке црне сорте се очекују за десетак дана, ребо и мерло, а на крају, што иначе обично бива у октобру, а сада ће бити у септембру, остаје берба сорти каберне, совињон и марселан – објашњава нам Радојевић. Њему је, као власнику једне релативно нове и за сада не тако познате винарије, која настоји да квалитетом прокрчи пут ка „винопијама“ и избори реноме, драго што је природа поново била дарежљива, па су Дунав, сунце и плавиначке падине још једном наградили виноградаре добрим грожђем, што је пресудно за даљи развој производње.

Предстојећа, највећа градска манифестација, поникла управо на традицији некадашње ревије воћа и грожђа, биће прилика и да се „Винарија Плавинац“, чија вина се тренутно могу пробати само у ресторанима и угоститељским објектима, детаљније представи суграђанима:

Бићемо на „Смедеревској јесени“, то је, на неки начин, и наше прво, званично представљање Смедеревцима. Изложићемо наше производе, видећемо какве ће бити реакције. Циљ нам је да се наши суграђани упознају са тим шта ми то радимо и правимо. Ми смо на тржиште изашли прошле године, па многи још увек ни не знају да постојимо, ово ће бити прилика да виде и пробају оно што настаје у „Винарији Плавинац“ – напомиње Радојевић.