ОДРЖАНЕ 48. ИВАЊДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У СКОБАЉУ

У славу лепоте и плодности смедеревског Поморавља

Манифестација је модернизована и допуњена бројним садржајима. Одржан је први Сабор поморавских повртара, као и прво такмичење у припремању рибљег паприкаша од моравске рибе, посебно од скобаља, по којем је село добило име. На бини у Дому културе било је више од 50 девојчица, које су се такмичиле у избору Ивањданске лепотице, са цветним венчићима на глави.

 

Киша која је цели дан падала није успела да поквари манифестацију, мада ју је добрано омела и вредним организаторима из Савета месне заједнице Скобаљ, покварила план да целодневни програм буде одржан у прелепој порти цркве у овом селу и парку поред споменика страдалим борцима из Првог и Другог светског рата. Лоше време преместило је сва збивања у Дом културе који је био премали да прими све госте и домаћине.

Пре свечаности, млади, из Основне школе “Иво Лола  Рибар”, предвођени  протиницом Славицом Дончић, надметали су се у плетењу Ивањданских венчића. Сви су добили вредне иконице, а дечаци су се истовремено надметали у фудбалу, у суседном дворишту основне школе.

Одржана је и изложба порвртара смедеревског Поморавља, са интенцијом да постане традиционална и што је још важније, да окупи све произвођаче поврћа под Удружењем поморавских повртара. Сви повртари добили су дипломе, а поменимо да су поред домаћина Скобаљаца, породице Илић, Мише Јањића, Владице Матејића, Слободана и Добрице Стојадиновића, Дејана Јанковића и Саше Боцића, учествовали и Јован Поповић, Милош Николић и Горан Ђорђевић из Лугавчине, Далибор Васиљевић из Лозовика и Далиборка Томић из Осипаонице.

 

На отварању свечаног дела манифестације, окупљенима се обратила градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић:

Одушевљена сам овако влеиким бројем људи у овом Дому културе у Скобаљу и пре свега чињеницом да видим оволико младих и лепих, а посебно деце. Ви на најбољи начин показујете да се могу успешно спојити традиција и модерно, да се могу млади привући да остану на селу. У вашем Савету месне заједнице су многи успешни млади људи, видмо да су успешни и повртари, успех имају у ваши спортисти, а ваши ученици су били најбољи на пријемном испиту за средње школе. Ми смо у последње време улагали више новца у Скобаљ, а ви сте знали да све уложено искористите на најбољи начин. Ја данас, овде, видим један бољи и напреднији Скобаљи. Желим да сваке године напредујете и буде све бољи.

Гостима и домаћинима се обратио и председник Савета МЗ Скобаљ, Александар Илић.

Ивањдан је дан сећања на Светог Јована Крститеља. Према хришћанском учењу, он је крстио Исуса Христа у реци Јордан. Срби га посебно поштују и као заштитника кумства и побратимства. Народно празновање Ивањдана потиче из претхришћанског периода, од ратарског култа у којем се слави сунце када у време летње дугодневице исијава највећу снагу, као и почетак жетве. Вредне руке поморавских ратара, наших жена из удружења моравских села атара града Смедерева и наша деца, наша лепота и будућност, осунчали су нас додатном снагом и вољом да им у аманет оставимо бољи, лепши, у модерно загледан, али ка традицији окренут Скобаљ. Такође, 7. јул, Дан устанка и Ивањадн, дан је када  сунце најраније устаје у години на истоку, а заједно са њим и сви наши вредни ратари, жетеоци, ивањданске девојке наше најлепше и жене скобаљске, највредније, нигде нису били тако сложни и јединствени као у Скобаљу, на овом месту. Скобаљ  је данас модерно моравско село. Село вредних ратара и повртара, вредних домаћина и домаћица, које представља наше удружење жена, село  историје и традиције, али и модерног начина живота и постојања. Овај Дом културе, школа, школско двориште, будући вртић који ћемо отворити на јесен, уређени центар села, рад на модернизацији амбуланте и отварању апотеке,  обновљена земљорадничка задруга, не би били могући без садејства младости и искуства у нашем савету месне заједнице. Данашња изложба поморавских повртара, са циљем да оснујемо Удружење је наставак  наше бриге о томе да млади  могу квалитетно да живе на моравској земљи од свог рада, да остају, овде, на својој дедовини и да је развијају и унапређују. Дух и дах Мораве, плодне песковите земље, осетили смо и пренели кроз укусе и мирисе рибљег паприкаша искључиво од моравске рибе и по први пут, рибе скобаљ, по којој је село и добило име. Зато, добродошли на 48. Ивандјанске свечасноти, добродошли у најлепше село смедеревског Поморавља, добро дошли у Скобаљ – поручио је Илић.

Дефиле мисица и најбољих ученика, уз наступе фолклора

Домаћини су ове године одлучили да Ивањданске свечаности протекну у знаку  лепоте и памети скобаљске деце. Градоначелница је била одушевљена прелепим призором када је више од 40-оро најмлађих Скобаљаца било на бини у такмичењу за Мис Ивањдана, у конкуреницји девојчица до 7 година и преко 7 година старости. Зато се придуржила такмичаркама и радо прихватила да им чак прикачи ленте. Све су девојчице са венчићима од ивањданског цвећа биле прелепе, али је жири морао да прогласи најлепшу, а то је ове године Теодора Николић из Скобаља.

Скобаљци нису заборавили ни оне који су и вредни ученици. Као најбољи, награде су добили ђак генерације у школи, Ана Илић и Кристина Арсенијевић, која је  постигла најбољи резултат на класификационом испиту за упис у средњу школу. Поред њих, награде на свечаној бини добили су и Милица Јаковљевић, Ивана Васић, Стеван Хаџић, Маја Станојевић и Стефан Ђорђевић. У културно уметничком програму натупили су КУД  “Бранислав Нушић” из Скобаља, Куд Колараца из Колара и КУД Деспот Ђурађ из Раље, Предраг Лазић на хармоници и фрулаш Миодраг Стојадиновић.