У току радови на обнови ограде Старог гробља

НАЈАКТУЕЛНИЈЕ У ЈП ЗЕЛЕНИЛО И ГРОБЉА:

Обнова ће се спроводити у две фазе, за шта је предвиђено око 2,5 милиона динара. Прва фаза је почела ове недеље и подразумева постављање темеља и стубова.

Осим уобичајеног одржавања хигијене и изношења смећа, свако пролеће пред смедеревско комунално предузеће поставља и задатке да се наше окружење што више уреди. Тако се тренутно, у ЈП Зеленило и гробља ради на уклањању дивљих депонија, што је стари проблем у Смедереву где се велика средства одвајају за чишћење отпада који се недуго потом поново нађе дуж наших улица и саобраћајница:
Сада радимо на обилазници код железаре, тамо има више депонија. То се иначе ради сваке године, али се депоније увек изнова појављују. Сада их чистимо детаљно. Кад склањате са улице смеће, немате утисак да је то много велика депонија, али је заправо реч о знатно већој количини јер улази у околне њиве. Очистили смо ковинску обилазницу, и тамо је на више места било великих депонија као и шалиначки пут који није чишћен годинама. Ја бих, овом приликом поново апеловала на грађане да не бацају смеће на пут, подсећам, 400 динара кошта наша услуга, односно ангажовање приколице за изношење смећа. Шут и земља се не наплаћују. Нама чишћење депонија ствара велике трошкове, поставићемо камере и на ковинској и обилазници код железаре, а казне су много веће, па суграђанима поручујем да је јефтиније да плате приколицу за изношење смећа – каже Виолета Максимовић, директор ЈП Зеленило и гробља, додајући да Комунална полиција непрестано обилази терен и издаје прекршајне налоге, али то очигледно није довољно како би се стање променило.
У уобичајено, пролећно сређивање спада кошење града и уопште одржавање зелених површина.
Данас се, конкретно, коси ка ауто путу преко Водња и сви прилазни путеви. Уз то се јавне површине украшавају цвећем из нашег расадника. Све веће паркове у граду смо већ средили, а уз то смо направили акцију у селима. Нешто од тога је заживело прошле године, али је овога пута интересовање много веће. Наиме, ми им обезбеђујемо саднице за уређење јавних површина, а они организују све остало што је потребно како би се то касније одржавало. Већ у 19 села је то, посредством месних заједница, удружења жена и културно уметничких друштава, урађено. Верујем да ће се прикључити и остали, а све то иначе јако лепо изгледа – додаје директорка.
На жалост, по обичају, постављање нових садница у граду још увек прате и све мане нашег менталитета па се цвеће и даље понегде краде (само дан након што су стављене у улици Деспота Ђурђа, саднице су нестале) или намерно уништава.
За предстојеће Дане цвећа ЈП Зеленило и гробља је направило 50 нових тезги које ће бити постављене на тргу, а како су све истоветне, и сам амбијент ове, као и свих других градских манифестација ће убудуће бити још пријатнији за око.
Оно што се дуго чекало је обнова руиниране ограде на Старом гробљу. Почетком недеље је посао преузео извођач радова. Терен је јако незгодан, мораће све ручно да се ради. Рок за прву фазу, односно израду темеља и стубова је 30 дана. Након тога почиње друга фаза у којој ће бити подигнут зид од цигала, а све се ради уз препоруке Завода за заштиту споменика културе у Смедереву. За прву фазу радова потребно је нешто више од милион динара, за наредну још увек не знамо тачан износ јер је тендер у току, али би укупно то требало да буде 2,5 милиона динара. Радиће се само предњи део зида, односно онај на коме су улази на Старо гробље. Такође би у неком наредном периоду било потребно да се постави још један потпорни зид, али о том потом – објашњава Виолета Максимовић.
Како би квалитет пружених услуга био што бољи, неопходна је стална обнова механизације. Новине у том смислу у ЈП Зеленило и гробља су да је потписан уговор о куповини по једног новог ауто подизача и булдожера. Како су у питању машине из увоза, рок испоруке је нешто дужи (60 и 90) дана па ће, како се нада наша саговорница булдожер стићи у јуну, а месец дана касније и ауто подизач.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *