Родифсцис поново на челу Савета

НОВИ САЗИВ САВЕТА ГРЧКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ ФОРМИРАН У СМЕДЕРЕВУ:

Министарство државне управе и локалне самоуправе заказало је за 25. новембар конститутивну седницу Савета грчке националне мањине у новом сазиву, а после избора који су одржани 4. новембра.

Удружење српско – грчког пријатељства Кантакузина са партнерима на изборној листи ”ГРЦИ ЗАЈЕДНО – ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΖΙ” – Петар Родифцис-Нађ, освојили су 309 гласова или 15 мандата. Овом приликом, на првом заседању одржаном у згради Подунавског округа, било је присутно 13 чланова, а за председника Савета у новом сазиву изабрали су Петра Родифсциса Нађа, који је ту функцију обављао и раније. Хвала на указаном поверењу, верујем да ћемо то оправдати у наредне четири године, казао је нови – стари председник. У наставку је, након конститутивне, одржана и прва седница Националног савета на којој су изабрани и чланови Извршног, као и још четири одбора: за обавештавање, културу, образовање, очување матерњег језика и писма, као и чланови Секретаријата и ПР тима.

Усвојен је нови Статут, неколико правилника о раду, као и одлука о преношењу дела надлежности са Савета на ИО, ради веће оперативности. Као једну од две најважније активности до краја ове године, Савет планира организацију обележавања грчког Божића, око 25. децембра, у земунском манастиру Светог Архангела Гаврила који је једини у Србији у коме грчки свештеник литургију служи на том језику. Друга је можда и најзначајнија за будући рада Савета јер је реч о сусрету са ресорним Министарством, а у вези са решавањем проблема око финансирања рада. У овом тренутку наша задужења су велика јер Савет није добијао средства 38 месеци. Дато је 36% од укупно планираних средстава, разлоге за то нисмо добили, бар не у писаној форми. Надам се да ћемо наћи решење са Министарством. Наш дуг, односно обавезе, износе око 14,5 милиона динара. Половина су судске пресуде на име уговрних обавеза за закуп просторија, према члановима Савета, а и повереници три удружења грчке заједнице су од 2012. до 2016. водили судски спор… За рад Савета држава је определила 11,5 милиона динара уколико напокон добијемо та средства, моћи ћемо да радимо несметано – казао је Родифсцис Нађ.

Савет у току овог мандата од четири године између осталог планира „да исправи последице свега лоше урађеног у претходном периоду и да у наредне четири године изради пројекте који ће оставити трајан документ о грчкој заједници у Србији“, напомиње председник. Идеја је да се обнови спомен обележје у Новом Саду, да се такође уради спомен обележје у грчкој комуни у општини Бачки Петровац, што је регионални пројекат од великог значаја, затим, да се покрене часопис грчке заједнице у Србији као и сајт Националног савета и да се изради монографија са хронологијом деловања и рада НСГНМ: Савет ради од 2004. али до данас, ни једну брошуру ни документ немамамо, ово је прилика да се обједини оно што смо урадили. У плану је и оснивање спомен куће грчких потомака која ће бити уређена као билиотека са музејском поставком у облику фондације и наравно, треба радити на бољој сарадњи са амбасадом Грчке и осталим удружењима – закључио је Петар Родифсцис Нађ. Како је најављено, треба очекивати и састанак Покрајинске Владе са представницима свих националних савета. Подсећамо, и седиште Националног савета грчке националне мањине у Србији је у Новом Саду.