Представљено идејно решење пројекта за затворени базен

НАРЕДНИ ЗАДАТАК – ПРОНАЋИ СРЕДСТВА

Идејно решење пројекта чије остварење се са нестрпљењем и великим очекивањима прати у Смедереву – подизање затвореног базена, недавно је представљено у Градској управи.

Подсећамо, Смедерево је у сарадњи са румунском општином Гилад, партнер у  Interreg-IPA Програму прекограничне сарадње Румунија-Србија, финансираног од стране Европске Уније. Пошто је израда пројекта и студије изводљивости за овакав подухват прилично скупа, наш удео у одобреним средствима за пројекат „Водени спортови – здрава будућност за нашу децу“ усмерен је, најпре управо ка изради потребне документације док ће Гилад добити базен на отвореном.

Општи циљ пројекта је побољшање услова за здрав раст и развој младих у прекограничним регијама, а кроз побољшану јавну инфраструктуру и промоцију спорта. Специфични циљ је подстицање младих да воде здраве животне стилове кроз бројне спортове на води.

Идејно решење за подизање затвореног базена на смедеревској Марини презентовали су предствници пројектантске куће „Елкомс“ доо Београд, након чега је градоначелница Смедерева изнела своје утиске:

Ми смо један од ретких градова ове величине који нема затворени базен, а знамо колико је он потребан за развој деце и омладине, као и очување здравља одраслих. Потрудићемо се да врло брзо после готовог пројекта обезбедимо и средства за реализацију. Надам се да ће Смедерево, у неко будуће време имати не један, већ три затворена базена, с обзиром на број становника које имамо. Ја сам пресрећна што смо кренули, направили први корак. После чекања од 50 година, али боље икада него никада. Хвала свима који су уложили знање, искуство и енергију да ураде идејно решење и то на овом потезу, који је посебан изазов. Знамо да је то место где се Језава улива у Дунав, знамо да је сама конфигурација тла врло специфична, да је тврђава близу и да у том смислу постоје ограничења. Ја сам фасцинирана тиме што сте успели да све ово сместите у тај простор, то је нешто што недостаје овом граду. Све се савршено укпала, ови носећи стубови нас асоцирају на куле, сам троугласти облик базена, структура која не прелази тврђаву… Ми на туризам рачунамо као на носећу грану развоја града и овако нешто ће бити потребно. Сада је наравно, најважније питање колико ће то све коштати јер на даље имамо задатак да обезбедимо средства за изградњу овог објекта и ја очекујем да већ следеће године у томе успемо, да ли преко ИПА програма поново, или развојних агенција, видећемо, наравно и град ће учествовати.