ЕКОНОМСКА, „ЗМАЈЕВА“ И ШКОЛА „ДЕСПОТ ЂУРАЂ“ ОД ОВЕ ЈЕСЕНИ МЕЊАЈУ МЕСТА?

Почело пресељење школа

Ова „ротација“ је била планирана још раније, али није било могуће остварити је све док су трајали радови на обнови Економско – трговинске школе. 

Идеја о ротирању три смедеревске школе није нова. Напротив, та иницијатива је одавно покренута, наравно, претходно је све требало „папиролошки“ средити, јер је у питању сложена процедура, требало је изменити одлуку о школским мрежама, све то доставити Министарству.

 

За то време, ту и тамо се причало о овој могућности, али изгледа да нико томе није придавао већи значај. Све док селидба није и званично почела, а то се догодило прошле недеље. И као што се дало претпоставити, лавина је покренута… На друштвеним мрежама увелико се коментарише премештање школа, неки негодују, неки поздрављају, али већини родитеља смета то што нису били обавештени пре овогодишњег уписа. Миша Ивковић, помоћник градоначелнице за образовање напомиње да се потреба за премештањем школа одавно осећа и то из више разлога, а пре свега јер ће то користити управо ђацима:

То је у интересу ученика. Подсећам, градска Скупштина је 23. децембра 2016. донела одлуку  о мрежи основних школа којом се предвиђа то измештање. Тачније, предвиђено је да Змајева“ прелази на локацију садашње Деспот Ђурађ“ школе, док се Економско – трговинска премешта у објекат досадашње основне школе „Јован Јовановић Змај“.То се није догодило раније, јер су радови на обнови Економске прилично каснили. За те радове је надлежан био ЈУП (јединица за управљање пројектом) при Влади Србије.Ми смо, наравно, захвални на одобреним средствима, али из више разлога је дошло до кашњењаокушавали смо на разне начине, и са претходним директором и садашњим директорком то да убрзамо…Оно што морам да кажем је да смо до помака дошли и захваљујући градоначелници која је чинила ту нашу делегацију која је у Министарство отишла управо овим поводом. Са нама је био и директор ЈП Урбанизам. Морали смо да објаснимо ситуацију и чињеницу да је Скупштина донела одлуку коју не може да спроведе. Након свега, сада је извесно да Економска школа прелази у садашњу Змајеву, та локација њима сасвим одговара. Уз то, они немају проблема са уписом деце, док са друге стране, овом ротацијом,покушавамо да „спасемо“ основну школу која из године у годину има све више проблема у вези са уписом ђака. Како се претпоставља, деца из тог дела града, радије бирају неку од школа ближе центру, па отуда драстичан пад ђака у „Змајевој“. Ствара се велики проблем, имамо школе које су препуне, док је ова полупразна. Да не помињем да настају технолошки вишкови. Осим тога, давнашња иницијатива колектива је да се врате у своју школу јер је, као што знамо, зграда у којој је до сада била ТТПШ Деспот Ђурађ, раније била основна школа „Јован Јовановић Змај“, за ту школу је објекат и прављен. Тиме се такођерастерећујуЦвијићева и Давидовићева“ и биће равномернији број ђака, а на колегама је да се својим радом и ангажовањем потруде да школу врате на старе стазе славе. Средња школа „Деспот Ђурађ иде на место садашње Економске, и њима то одговара јер ће напокон добити простора за економију они се заправо враћају на некадашње место.Тиме ће пољопривредни и ветеринарски смер ће имати боље услове за рад, практична настава ће бити боља, ђаци неће морати да путују ван школе за праксу – каже Ивковић.

Обнова Економске је практично завршена, остало је да се понешто још преуреди и то пре свега по потребама смерова ТТПШ „Деспот Ђурађ“. Наиме, за њихове специфичне профиле, неки од кабинета ће морати да буду нешто другачије опремљени, а средства за те радове обезбедиће град, напомиње наш саговорник. И за потребе ђака Економско – трговинске биће измена у простору досадашње Змајеве, али како та средња школа има приходе од ресторана, они могу и самостално да финансирају те радове, док ће средства бити обезбеђена и за потребне измене како би и основци били безбедни у новој – старој школи:

Окружење школе Деспот Ђурађ је у међувремену промењено, али радимо на томе да се из дворишта уклони стари објекат, ту ће бити зелена површина и обезбеђен улаз и са друге стране. На жалост, та школа више и нема толико ђака… Иначе, морам овом приликом да се захвалим и директорима све три школе који су се потрудили да у интересу ђака извршимо ову ротацију. До почетка школске године ћемо се максимално потрудити да све завршимо јер уколико се не обезбеде потребни технички услови, одлука о новој мрежи школа ипак неће моћи да заживи – додаје Миша Ивковић.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *