РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: ВИОЛЕТА МАКСИМОВИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП ЗЕЛЕНИЛО И ГРОБЉА

До краја године почиње да ради Централно гробље

Реч је о изузетно великој инвестицији, па радове није могуће извести „преко ноћи“, али се надам да ће до краја године све бити готово – каже, између осталог, за Наше новине, директорка ЈКП Зеленило и гробља, Виолета Максимовић са којом смо такође разговарали и на још многе друге, актуелне теме по питању одржавања чистоће. 

Током читаве године, а вероватно посебно лети, ЈКП Зеленило и гробља ради на рашчишћавању депонија ван градске средине, каква је ситуација по том питању тренутно?

Почело је чишћење моравског потеза, кренули смо од Сараораца пошто је то најудаљеније село на територији нашег града. Свако село има своју сеоску депонију, место где мештани одлажу смеће. По правилу су све те депоније неуређене. Ми смо дакле почели од Сараораца, урадили смо Осипаоницу, Лугавчину и Скобаљ, сакупили смо сав отпад на једно место и ту локацију одредили за сва одлагања смећа убудуће. План је да на тај начин средимо све сеоске депоније.

То је мало већи посао, да ли то значи да му је претходила и набавка неке нове опреме?

Да, набавили смо нови булдожер па сада имамо два, један који редовно ради на постојећој, великој депонији, а други смо одредили за посао у селима. Дизалица је коштала два милиона, булдожер 12, ауто подизач 8 милиона, надрагдња 1,3 милиона. За подземне контејнере, прошле године је опредељено 2,3 милиона, а ове године још пет милиона. То су велика средства. Учествовао је и град, одвајајући новац за капитална улагања, односно 4,7 милиона. На наш постојећи камион, уграђена је „рука“ за пражњење подземних контејнера, механизам ради по принципу хидрауличне дизалице. Набавили смо нов ауто подизач, за пражњење бункера од пет кубика, то стиже 1. августа, а средином месеца стиже и надоградња за један мали аутосмећар за пражњење контејнера који може да улази у уске улице. Сва опрема је из увоза па је потребно мало више времена док стигне, али ће свакако значајно унапредити нашу услугу. 

Каква је ситуација када је реч о такође великом проблему – депонијама дуж путева и саобраћајница око Смедерева?

Да, на жалост, поново су „никле“. Додуше, на обилазници се то сад мало смањило, али и даље их свакодневно чистимо, баш као што људи свакодневно поново бацају смеће на тим местима. Иево, ја поново молим суграђане да не бацају смеће по улици, подсећам да је улаз на депонију шута бесплатан, уколико желе сами да однесу смеће тамо, а такође им је на располагању и наша услуга,цена за ангажовање мале приколице за кабасто смеће је 400 динара.

Мења ли се нешто по питању навика Смедереваца, знамо шта се све дешавало са контејнерима и уопште, осталом опремом и мобилијаром на зеленим површинама, у парковима…?

И даље се све то дешава. Уз то, имамо ситуацију да се у ђубријере у центру града, бацају пуне кесе и џакови. Ђубријере нису предвиђене за тако нешто, већ за мање отпатке, али не вреди, дешава се да, само што наше екипе прођу и испразне их, после пола сата оне су поново пуне смећа.

А каква је ситуација када говоримо о зградама, да ли се дешава да имате притужбе од стране управника зграда и скупштина станара?

Има и тога – то је све наша „култура“… Управници зграде нам се све више обраћају са захтевима за уређење зелених површина и свакодневно чишћење блоковских простора, то радимо колико код смо у могућности услед редовних послова.

Смедерево ће најзад добити подземне контејнере, то је и велика инвестиција али и олакшање за ваш свакодневни рад. Докле се стигло са тим?

Два подземна контејнера постављена су на тргу Николе Крге и два на паркингу код Градске управе. То ће много значити јер као што знамо,један такав контејнер је замена за три надземна. Плус што је ту реч о затвореном простор, што значи да смеће неће разносити ветар или пси луталице… Набавком смо створили могућност да покријемо цео град. Пошто је то велика инвестиција, одвија се у етапама, сад нам је у току јавна набавка за још 15 подземних контејнера. Намера једа почнемо од центра града, где год будемо могли да их поставимо због подземних инсталација, а тамо где то није изводљиво ставићемо више надземних.

Која је тренутна динамика изношења смећа у домаћинствима, да ли је то довољно?

Углавном је то једанпут у две недеље, то је стандардни распоред, није мењан годинама. У ужем центру, контејнери се празне два или три пута дневно. Са употребом ових подземних контејнера, надам се да ће сада бити довољно да једном дневно износимо смеће.Тако ћемо више времена моћи да посветимо чишћењу депонија и уређењу града.

Настављено је и озелењавање површина,код Веслачког је постављен и нов цветни лук…

Да, лепота града,поред чишћења и одржавања је и у украшавању цвећем које сами производимо у расаднику, трудимо се да, где год можемо да посадимо цвеће. Актуелне временске прилике погодују цвећу, али нам не погодује што се тиче траве која много брзо расте, колико год да покосимо, не вреди, па се стиче утисак да није покошено. Све парковске површине су покривене цвећем, тренутно радимо сређивање дечијих игралишта, поправку и фарбање мобилијара и опреме, такође, правимо клупе које постављамо тамо где је потребно. Сређене су површине у Српских совјета, наЛештару, имамо иницијативу да се нешто уради и у улици Слободе…

На крају, можда и питање које највише интересује наше суграђане, како напредују радови на централном гробљу?

Прва фаза радова у Шешковцу је у току, реч јеизградњи капеле и ограде. Тачније, на капели се стигло до прве плоче, а постављање ограде почиње следеће недеље. Готово је увођење водоводне и канализационе мреже. Говоримо о великој инвестицији и не може бити готова преко ноћи, али се ја заиста надам да ће Централно гробље бити у функцији до краја године. Такође, приводе се крају радови на огради Старог гробља, што се на инсистирањеградоначелнице, ради тако да нова ограда, одговара и уклапа се у тај простор који је међу старијим деловима града.