ПЕТОДНЕВНО ДРУЖЕЊЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ВОДЕНИ СПОРТОВИ – ЗДРАВА БУДУЋНОСТ ЗА НАШУ ДЕЦУ“

Деца из Гилада у посети Смедереву

Готово читаве прошле недеље, гости из округа Тимиш, чији је град Гилад, партнер Смедереву у пројекту прекограничне сарадње, боравили су у нашем граду. За ту прилику приређен је низ туристичких, спортских, културних и забавних садржаја.

Након што су у Смедерево стигли првог радног дана минуле седмице, гости летњег кампа су у уторак уживали у дану посвећеном туризму и обиласку града, неизоставној посети тврђави, централном тргу, шеталишту у улици Краља Петра и кеју на Дунаву. То је, судећи према њиховим утисцима било веома пријатно искуство које им је омогућило да, кроз упознавање најважнијих и најинтересантнијих места у Смедереву, уједно сазнају и нешто више о нашој историји, навикама, култури, традицији, менталитету и начину живота.

Као што се и претпоставило, највећа очекивања, школарци и њихови наставници и професори из општине Гилад, као и других места у округу Тимиш попут Банлока, Либлинга, Чакова и Гиере, имали су од спортског дана.

и – Пројекат „Водени спортовздрава будућност за нашу децу“, град Смедерево спроводи у сарадњи са општином Гилад, у Румунији, у оквиру реализације Интеррег – ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија, финансираног од стране Европске уније. Отуда је, сасвим логично, посета отвореном базену (а један такав се управо у оквиру овог пројекта гради у Гиладу) изазвала највеће интересовање учесника. Тог јутра, крај Спортског центра се окупило 38 ђака из Румуније у пратњи 12 одраслих (учитеља, наставника и медицинског асистента), као и 41 школарац из Смедерева у друштву четири професора физичког. Био је то сусрет ученика старости од 9 до 20 година којима је показна вежба спасавања дављеника, кроз презентацију коју су осмислили спасиоци на Градском базену, била занимљиво и свакако вишеструко корисно искуство. Такође, имали су прилике да погледају како функционише школа пливања, и на који начин да децом различитог узраста, у два мања базена, раде инструктори.

Након тога, гости летњег кампа су на кратко напустили базен јер су их у Спортском центру чекале справе и реквизити постављени како би се кроз низ вежби, а у виду мањег надметања, деца и млади „загрејали“ пред купање које су са нестрпљењем ишчекивали. Уједно, ово је био одличан пример како се, уз основну опрему коју има свака школа, уз мало труда и воље наставника физичког и спортиста вољних да помогну саветима, може осмислити одлична игра која је и здрава и забавна. Након почетног оклевања, убзро су се по читавом терену хале прескакале вијаче и обручи, радили колутови, трчало се с једног краја на други, лоптало…

Повратак на базен протекао је уз колебљиво време, уз смену сунца и облака, што ипак није покварило добро расположење скоро стотину ђака и њихових професора. Уосталом, температура воде у градском базену била је 25 степени и – забава је могла да почне, са сунцем или без.

Наредног дана, посвећеног култури, наступ Ансамбл народних песама и игара Смедерево у Центру за културу је младима из Румуније дочарао део народне традиције и фолклора, а затим су кроз посету Музеју и обилазак поставки из различитих епоха, упознали и део богате историје смедеревског краја. У петак се завршило ово лепо дружење у оквиру летњег кампа пројекта „Водени спортови здрава будућност за нашу децу“ и по свему судећи, имало је очекиван ефекат:

Пријала нам је ова посета, имамо заиста добре утиске из посете Смедереву. Наравно, у свему су највише уживала деца, њима се све допада и све их занима.  Посебну пажњу им је привукао базен, јер тога нема у местима из којих долазе и једва су чекали купање. Мислим да је овај пројекат заиста значајна ствар јер афирмише здраве навике деце и младих, а то је важно за њихово одрастање – казао нам је један од гостију из Румуније.

Ово није последњи сусрет ђака из Србије и Румуније јер ће у мају наредне године, смедеревски ученици бити гости другара из Румуније, када ће се одржати летњи камп у Гиладу, сличног садржаја као у Смедереву. Циљ ових активности је да се школска деца и њихови професори и наставници из Србије и Румуније повежу и упознају са различитим културама.

Подсећамо, пројекат „Водени спортови – здрава будућност за нашу децу“ има за циљ да мотивише младе да се посвете образовању, спорту и здравијем начину живота, проширује њихове хоризонте кроз упознавање различитих култура и развија заједничке активности међу ученицима сличног узраста. Заједничка акција која ће се спровести довешће до превенције раног напуштања школе и смањења употребе дрога, алкохола и цигарета међу младима.

Реализацијом пројектних активности биће обезбеђена основна инфраструктура за водене спортове, а млади људи на овој територији ће бити боље повезани и мотивисати се за развој колективних водених спортова и других активности.

Главни резултати спровођења пројекта „Водени спортови – здрава будућност за нашу децу“ су изграђени водени центар за децу у Гиладу, израђена техничка документација за затворени базен у Смедереву, подигнута свест младих и њихових родитеља о погодностима које доносе водени спортови и здрав животни стил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *