63. ТИД РЕГАТА ПРОШЛА КРОЗ СМЕДЕРЕВО

За веслаче из Европе и Јужноафричке Републике, Смедерево је значајна одредница

Екипе овогодишње међународне Туристичке дунавске регате – ТИД, 63. по реду, пролазиће кроз Србију од 25. јула до 10. августа.

После прве станице – Апатина, уследили су Бачка Паланка, Нови Сад, Стари Сланкамен, Београд, Смедерево, Велико Градиште, Доњи Милановац, Текија и Кладово да би 10. августа, кајакаши продужили ка Црном мору.

Регата је стартовала 23. јуна у немачком граду Инголштату, а окончаће се 5. септембра, након два и по месеца и 2.515 пређених километара, у румунском селу Свети Ђорђе, на обали Црног мора.

Веома је важно да учесници међународне ТИД регате и даље желе да бораве у Смедереву.  – каже директор ЈП Смедеревска тврђава, Горан  Јовшић и додаје: Видели сте, они у Србији пристају само на десет локација и њима је јако важно да буду у Смедереву, иако су други жељно нудили да их угосте. То је изузетнно важно, јер ови људи су добри потрошачи у туристичком смислу, остављају солидан новац у локалнм радњама, локалима и угоститељским објектима. Али, оно што је најважније, то су углавном пензионисани бизнисмени, индустријалци или професори, који касније проносе добар глас о нашем граду и привлаче нове туристе.

 

Ове године веслају представници осам европских земаља, а по први пут један од учесника долази са другог континента. Реч је о државаљанину Јужноафричке Републике.

 

Кренули смо из Немачке 23. јуна – каже менаџер ТДИ регате у Србији, Дејан Јовановић.  Имам посебан респект према Смедереву и овој тврђави, који су одувек, па и на овом туру, посебно интересантни учесницима регате. И ове године Смедеревци ће узети учешће у регати и од Смедерева, надоле, према Кладову пркључиће нам се чланови Бродарског клуба Металац из вашег града.

 

ТИД је највећа и најдужа речна регата на свету, која окупља учеснике не само из подунавских земаља, међу којима су одрасли, деца и старије особе оба пола. Они дневно прелазе око 43 километра, а основно правило је да се етапе преваљују у кајацима и кануима, уз помоћ веслања посаде. Регата пролази кроз десет држава, али се зауставља и борави у седам држава. На свом путу обилази четири главна града Европе: Беч, Братиславу, Будимпешту и Београд.

 

Детлеф живи свој дечачки сан

 

Детлеф је Немац, некадашњи успешни индустријалац, хемичар, након пензионисања  одлучио је да коначно оствари свој дечачки сан „томсојеровски“, романтично –авантуристички наум да превесла Дунав од изворишта до ушћа у Црно море.

 

Пре две године сам исто покушао, пред пензионисање, да веслам од Инголштата до Црног мора. На жалост, имао сам седам недеља на располагању; морао сам да се вратим назад у Немачку, али, ево сада када сам коначно у пензији, живим свој дечачки сан, када сам као Том Сојер или Хаклбери Фин, маштао о авантуризму на Дунаву, а не на Мисисипију, као што је то у њиховом, америчком, дечачком сну. Одушевљен сам Србијом и Смедеревом, Дунав је овде прелеп, широк, моћан, а Смедеревци и људи из Тврђаве фантастични домаћини. Уживам међу пријатељима и живим свој сан – рекао је усхићени Детлеф у микрофоне и камере смедеревских и српских медија.