Канализациона мрежа за ромско насеље Мали кривак

  • До Нове године биће заврршено 3,2 километра канализационе мреже. Вредност радова око 1,2 милиона евра.

Насеље Мали кривак је  један од  интернационалних, не само грађевинских, већ и социолошко-културолошких  феномена, као  ,,фавела,,  неусловно дивље насеље које се налази  на само 200 метара од центра  града. Нигде у свету не постоји такав  слуачј, али нигде у свету, Роми нису као предтавници националне мањине, више ,,своји,, на своме као наши пријатељи, браћа и комшије у Смедереву, који су заједно са нама у  деценијама после Другог Светског рата  живели у такозваној  ,,Циган мали,, иза пијаце у улици Војводе Путника и велииом насељу које је све више расло – Малом криваку!

Утолико и већа радост  наших комшија из Малог кривака, али и нас који смо  одувке са  њима живели , подносећи и добро и зло.

Једно велико зло, заразе , болести, блата и прашине, више неће пстојати, када око Нове године буде пуштена у рад каналзациона мрежа  у овом ромском насељу!

 

Радници   и механзација  предузећа ,, Телекомуникације ,, из Блаца званично су почетком ове седмице почели  радове на изградњи канализационе мреже у ромском насељу Мали кривак у Смедереву.

Вредност радова је око милион и двестотине хиљада евра,  а канализациона мрежа у овом ромском насељу биће дуга 3 километра и 200 стотине метара. Рок за завршетак радова је 31. децембар  ове године.

Новац за овај вредан пројекат обезбедили су Европска унија преко својих фондова и град Смедерево, а идејни творци  пројеката и координатори су надлежни у Удружењу ромских невладиних организација ,, Смедеревски форум,,.

 

  • Дуго смо чекали на овако добре вести и коначно можемо да их саопштимо свим житељима насеља Мали кривак – каже Дејан Стојковић, одборник у скупштини града и председник Удружења невладних ромских организација ,, Смедеревски форум,, –  Извођач радова је Телекомуникација из Блаца,  они су имали најповољнију понуду и на тендеру су изабрани за извођаче радова. Већ су почели радови на иизградњи ваккумске станице, која ће имати улогу да пумпа  отпадне и фекалне воде под притиском, јер је овде као што знате  терен знатно нижи од постојећег пута и канализационе мреже која пролази поред Желвоза. У понедељак  су  настављени радови и на изградњи канализационе мреже кроз све улице и сокаке овог ромског  насеља. Према пројекту, укупна дужина свих постојеих улица и сокака у Малом криваку је 3 километра и 200 стотине метара и кроз све улице ће проћи канализациона мрежа. Такође  ,  радиће се и  колектор отпадних и атмосферских вода, тако да ће се спречити и плављење  улица и сокака у Малом криваку током зимских или раних пролећних месеци или у време елемнтарних непогода. Осим тога,  прикупљаће се и усмеравати и отпадне воде, од Језаве према Годоминском пољу, што ће условити да по први пут  не буде  подземних вода и последичног плављења кукћа, дворишта и улица у Малом криваку

 

Насеље  Мали кривак у Смедереву је познато по томе што је једно  највећих ромских  насеља , грађених без икаквих урбанистичких и градјевинских дозвола и услова, на само 200 метара удаљености од центра града. У овом насељу, од настанка, после Другог Светског рата, никада није била изграђена  канализациона мрежа.

Изградња канализационе мреже, предвиђа и решење проблема  отпадних и атмосферских вода, које настају у пролеће или у време летњих непогода и које су стварале велике проблеме житељима Малог кривака. Ово насеље се налази у алувијалној равни  плодног Годоминског поља и ниже је више од два метра од магистралног пута Смедерево-Ковин и пута за градску индустријску зону, који пролазе поред њега. Зато су грађани одушевљени почетком радова у њиховом насељу.

  • Ја сам овде од своје шесте године и ево више од педесет година никада ништа овде није рађено. – каже Добрица Стрижанић, житељ насеља, кога смо затекли на великој бувљој пијаци на улицама Малог кривака –  ОВде  је увек била мочвара и ђубриште. Сада ћемо добити канализацију и ми смо пресрећни, овде.

Мураз Круези  продаје  стари алат, резервне делове за све врсте апарата, старе ствари, на импровизованој буљој пијаци испред његове куће. Пресрећан је што ће коначно добити канализацију

  • Свака мала кишица овде је правила велики прблем – каже Мурат, од мила Мура –  да не говорим о великим  подземним водама у проелеће, кад се отопи снег или када су велике падавине или олуја. Тада, овде може да се плови чамица, а смрди до неба!

 

Виш’е неће смрдет у Малом криваку и нећемо гледати  апокалиптичне сцене  гацања по блату као у филмовима  Александра Петровића или Емира Кустурице. Наше комшије, коначно ће добити  улсове живота , достојне  људи. Пресрећни смо због тога!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *