Ребалансом буџета, градска каса по први пут тежа од четири милијарде динара

ГРАДСКИ   БУЏЕТ  ЈЕ   ИНВЕСТИЦИОНИ  И  РАЗВОЈНИ

 

  • Прошлогодишњи ниво реализације буџета од 82 одсто претпоставља  реализацију буџета од 3 милијаде и 300 милиона, али Славиша  Стошић известилац по најаважнијој тачки дневног реда последње седнице, гаји и оптимистичнија очекивања ! Градоначелница најављује бројне инвестиције у овој години!

 

Приходи и примања из буџета са пренетим средствима из претходне године за  првих шест месеци укупно износе око 1,6 милијарди, односно 40,82 одсто планираних средстава по Одлуци о буџету града за 2018. годину. Са приходовне стране до сада је реализација буџета 51 проценат. Ово је званично саопштено на последњој седници Скупштине града Смедерева, одржаној  10. августа. Основном одлуком о буџету града за ову годину планирани   су приходи од око 3, 9 милијарди динара, а првим ребалансом биће у нивоу од нешто више од четири милијарде, тачније 4 милијарде и 94 милиона динара, што представља номинално повећање за 155 милиона динара.

Наше новине  су питале творце предлога о ребалансу градског буџета, да ли је  нови, увећани градски буџет потрошачки  или инвестициони, или задовољава  оба  епитета, у најпозитивнијем смислу, одједном.

 

  • Буџет је конципиран на нивоу од четири милијарде и 94 милиона динара, Прелази четири милијарде и то је веома добро. – каже Славиша Стошић, члан  градског већа и известилац по овој тачки на последњој седници градског парламента  –  Он је тако конципиран на основу праћења  трендова, а ми смо  апсолутно забележили тренд раста прихдоа у буџету! Овај ребаланс је дао могућност  да приходи и расходи буду потпуно избалансирани, а такоже је дао и могућн ост да се релаизују поједини веома важни рпојекти Европске уније, о чему је било речи на самој седници скупштине. Оно што је такође веома важно јесте да је буџет и социјално одговоран, али и да има развојну димензију и садржи много  капиталних пројеката ! Он је по вољи и по мери грађана. Претпоставке су да ће буџет прећи  80 проценатра што значи да ћемо бити  на преко 3 милијарде реализације, али  ја сам  опитимиста и мислим да ће  буџет на крају године бити и много већи!

 

Славиша Стошић , овај буџет   апсолутнои дефинише као развојни и инвестициони, иако наравно задовољава све  потребе у сфери потрошње  и реализације свих  нужних  потреба  грађана, али има ону преко потребну дефиницију ,, улагања у бољу будућнот,, што  ин дефинитио јесте свака инвестиција

 

  • Одрицање у садашњости од тренутне користи, зарад лепше и стабилније будућности, то је дефиниција инвестције у  политичко-економској теорији – каже Славиша Стошић – Овај буџет има ту димензију и зато је апсолутно инвестициони!

 

Да је  буџет града Смедерева развојни и инвестициони, потврдила је на последњој седници   скупштине града и градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић. Инвестиције су изузетно важне јер поред стратешких  радова на реконструкцији школа, вртића, радова у селима и градским месним заједницама, у ребалансу буџета за ову годину изузетно важно место нашла су и инвестицона улагања, јер су инвесиције оно што генерише развој и раст, нова радна места и последично боље пуњење буџета.

 

  • Градско веће је усвојило одлуку о продаји скоро 6 хектара земљишта, на којем ће немачка фирма Штетер градити свој пословни објекат. Такође  и један кинески инвеститор  је заинтересован да ту ради и улаже. Уз то, коначно имамо решење и за зграду Монопола, где је некад био Украс. Једна Јужнокорејска фирма  жели да закупи 3 хиљаде квадрата у  згради Монопола и ту запосли више од 300 радника. Већ сам разговарала са представницима  те фирме и добила уверавање да ће предност при запошљавању  код њих имати самохране мајке. То је пословна политика те компаније и то је добро. Та компаније ће ту , у моноплу, одмах направити и вртић. Јужнокореанци су заинтересовани и за куповину земљишта у индустријској зони  где би  градили   објекат у гринфилд инвестицији. Резервисана је парцела од три хектара. Такође у објекат који је већ изграђен треба да уђе једна немачка фирма. Виде се и радови  на изградњи пруге до нове индустријске луке. Хала од 1.500 квадрата се сређује. Такође одвојили смо и средства из буџета  за  сређивање унутрашњости у згради монопола. Издвојена су и средства за почетак радова на изградњи  затвореног базена. То се ради из ИПА фондова , а Европа сама  одређује шта ће да се ради, а она форсира спортове и , у овом случају, развој спортова на води, као базичних спортова, што је добро и за наш град јер ћемо по први пут  у  историји добити затворени базен. – каже градоначелница Јасна Аврамовић.

 

Много новца  може да се повуче из фондова Европске уније. Град Смедерево је један од ретких градова који је успевао да извуче максимум из тих пројеката које финансира ЕУ.

  • Током прошле године успели смо да преко тих пројеката извучемо скоро пет милиона евра – каже градоначелница Смедерева –  Сада имамо припремљене пројекте и можемо да  аплицирамо!