ПРИВРЕДНА ИЗЛОЖБА: У ПРВОМ ПЛАНУ НАЈВЕЋА КОМПАНИЈА

Смедеревска привреда, значајна у националним оквирима

Привредну изложбу је отвореном прогласио генерални директор компаније ХБИС, Сихаи Сонг, најављујући да верује да ће сваке наредне „Смедеревске јесени“ моћи да констатује да и град и железара напредују.

Одлучни у намери да Смедерево, током најважније градске манифестације, промовишу као град привреде, организатори су још пре више деценија, покренули и Привредну изложбу као један од најважнијих програмских садржаја. Последњих година одржава се у Центру за културу, где је и овога пута свечано отворена током првог дана „Смедеревске јесени“.

Градоначелница Смедерева је и за ову прилику још једном истакла значај обнављања локалне, након година транзиције оронуле привреде који је започет доласком страних компанија:

Тај развој је почео 2013. године. Пре свега завхаљујући томе што смо решили велики проблем – питање железаре, захваљујући председнику Александру Вучићу. Радници сада мирно спавају, а производња сваке године расте. Наравно, хтела бих да се захвалим „ПКЦ“-у, то је једна од првих фирми која је дошла у наш град. Од 2012. године смо почели ту причу, потом је фабрика отворена и сада има 2000 радника. Желим им да се развијају и даље, да направе још једну халу и упосле још радника. „Желвозу 026“ бих се захвалила на њиховој енергији и упорности да поново покрену производњу и наставе претходну делатност, као и на томе што сада запошљавају 150 радника. Хвала и свим осталим излагачима, фирмама, али и школама и академијама које су данас овде, јер нам је поред привреде, веома важно школство и образовање. Иначе, од 2013. до сада, 20 000 у Смедереву је добило посао на одређено или неодређено време и број незапослених се значајно смањио, сада је на око 5700. Имамо још потенцијала и великих планова за развој привреде, а пре свега туризма. Много тога радимо ових година и ових дана, па је три километра пруге индустријског колосека урађено. Још два километра нас деле од нове луке која ће бити готова 2021. године. А Смедерево, ослобођено колосека из центра града и поред тврђаве, добиће једну сасвим нову димензију – казала је др Јасна Аврамовић додајући да јој је посебно задовољство и част што догађају присуствује седмочлана делагација, коју чине стручњаци из области пољопривреде, трговине и економије из кинеске провинције Тангшан.

Привредну изложбу, отвореном је прогласио генерални директор „ХБИС“-а, поручивши да му је драго што може да учествује у „Смедеревској јесени“, као најважнијој манифестацији у граду, за чије одржавање је ова компанија, како је рекао, дала мали допринос, али се осврнуо и на допринос који је „ХБИС“-а овом граду, генерално, током две године пословања.

Пре две године смо преузели железару. За то време смо имали снажну подршку Владе Србије, локалних власти и градоначелнице. Истовремено смо имали и снажну подршку из свих сфера друштва и на томе хоћу овом приликом да се свима захвалим. Могу да кажем да смо у ове две године стално напредовали. Обезбедили смо сигурна радна места за наших 5000 радника, процењена планирана вредност производње ове године је милијарду и 100 милиона долара, дуплирано у односу на 2016. Може да се каже да смо дали наш допринос економији и привреди Смедерева, а у овом случају и привреди Србије. Наставићемо тим путем, побољшаћемо карактеристике наше опреме, повећаћемо нашу конкурентност. Обезбедићемо више радних места за младе из Смедерева, омогућићемо многим студентима да нађу посао у нашој компанији. Волео бих да  сваке наредне „Смедеревске јесени“ чујемо да је тај допринос „ХБИС“-а, развоју Смедерева све већи и бољи – поручио је Сихаи Сонг.

Осим „ХБИС“-а, „ПКЦ“-а и „Желвоза 026“, овом приликом, на изложби су учествовали Град Смедерево, „Слободна зона Смедерево“, „ЕКО САН“, „Јухор“, Висока школа академских студија из Београда, „Орифлејм козметика“…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *