У СМЕДЕРЕВУ ОДРЖАН ЕВРОПСКИ ДАН СПОРТА

Буди активан, тренирај и живи здраво

 Више од 500 деце такмичило се под слоганом ,,Буди активан,, Органзотори- Европска канцеларија и Савез за школски спорт Србије

Прошле седмице у смедеревској тврђави одржан је Европски дан спорта, манифестација која је организована у више од две хиљаде европских градова. У Србији, част да организују Европски дан спорта, имали су само Ниш, Смедерево и Бач.

DEca ucestvuju u sportskim radionicama u Smederevskoj tvrdjavi u okviru Evropske nedelje sporta
Smederevo 2509 2018
Snimio ????? ?????????

Европска недеља спорта је иницијатива Европске комисије. Одржава се широм Европе са циљем подстиче учешће у спорту и рекреацији и да позива на физичку активност и здраве стилове живота. Акција повезује 10 милиона учесника из 32 земље Европе на преко 26000 спортских догађаја.

Више пет стотина деце из смедеревских основних школа такмичило се у четири радионце чији је циљ развијање локомоторнх способости и афирмација здравих стилова живота. Манифестацију су отворили Урош Савић, секретар републичког Савеза за школски спорт и Пол Хенри Пресе, представник за информисање и комуникацију Европске канцеларије у Београду. Ове године Савез за школски спорт Србије, Канцеларија Европске уније у Србији и Савез за школски спорт Смедерева организују Спортски дан у Смедереву у оквиру Европске недеље спорта. Овај дан организован је у оквиру  пројекта  афирмације културног наслеђа, а посебна тема ове године су тврђаве. Зато смо овде, у најлепшој и највећој тврђави у Европи – рекао је на отварању Пол Хенри Пресе.

На Спортском дану учествују најмлађи спортисти, полазници пројекта „Спорт у школе“.

На данашњим играма сваки тим је имао задатак не да буде бољи од дугог већ да буде најбољи што може. И они су га успешно савладали. Нека нас данашње дружење подсети да треба да развијемо спортски дух код наше деце, да им будемо подршка, љубав, сигурност. Само уз подршку породице, спорт можемо приближити деци. Узимањем оног најбољег из спорта, обезбеђивањем позитивних искустава и стицањем спортских вештина припремићемо децу за квалитетан живот у одраслом добу. Зато децо, бавите се спортом! – рекао је Урош Савић.

Након свечаног отварања уследио је дефиле учесника и наставника, а своју  плесну тачку извеле су младе балерине ОШ „Александар Први“ из Пожаревца, које су победиле на републичком конкурсу за најбољу плесну нумеру за Европску недељу спорта.

У свечаном дефилеу били су ученици и наставници школа „Иво Андрић“  из Радинца, као и смедеревских „Доситеј Обрадовић“, „Јован Јовановић Змај“, „Бранко Радичевић“, „Бранислав Нушић“, „Димитрије Давидовић“ и „Свети Сава“. Деца су показала спретност, брзину и спортски дух кроз четири станице које се састоје од Штафетних игара, Радионице падобран, Радионице Штап и канап и Атлетског полигона.

На крају такмичења није било победника, тачније, побендици су били сви од најмлађих учесника до професора који су своје умеће показали у завршној тачки  штафетне игре, односно трке у џаковима.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *