ПРОШЛЕ НЕДЕЉЕ У МИХАЈЛОВЦУ

Одржан  18. „Фестмлек“

Манифестација је одржана уз присуство гостију из Пирота и Младеновца и других излагача из смедеревског краја. „Фестмлек“ су подржали и бројни активи жена, који су представили традиционална моравска и шумадијска јела са сиром и млеком.

Већ 18 година траје фестивал млека и млечних производа, који је међу реткима ове врсте опстао тако дуго у Србији. Један од најзаслужнијих за његово оснивање и трајање је Радисав Лукић из Михајловца.

Ово је 18. фестивал млека у Михајловцу и ми смо поносни на то. Требало је успети и опстати. Ми, овде у Михајловцу имамо око хиљаду крава и дневно предамо око вагон и по млека. Значајна је то призводња и  традиција, која нас обавезује да наставимо да негујемо млекарство у овом делу плодне, северне капије  Шумадије, у нашем Михајловцу – казао је Лукић, иначе члан Организационог одбора „Фестмлека“.

Домаћине и активе жена овом приликом посетила је и градоначелница Смедерева, честитајући, овом приликом Михајловчанима на упорности која је била потребна како би се „Фестмлек“ одржао скоро две деценије. Михајловац је највеће село у нашем крају које се бави сточарством. Заинтересовани смо да овај фестивал прерасте у много већи догађај, јер ми ћемо имати и едукацију произвођача који се баве сточарством, али и посебно произвођача млека и млечних  производа, којих, колико видимо, има много и у смедеревском крају. Ово је веома важно, јер представља очување сточарства, сточног  фонда и опстанка производње млека и млечних производа, казала је др Јасна Аврамовић.

На 18. „Фестмлеку“ било је гостију са стране, из Пирота, Младеновца и села Глушци у Мачви. Александар Манчић, професор практичне наставе у  пиротској Млекарској школи, говорио је о чувеној рецептури и производњи надалеко познатог пиротског качкаваља. Његова школа, једина у Србији прави пиротски качкаваљ само од крављег млека.

Ове године уписали смо три одељења у нашој Млекарској школи. Све је веће интересовање ученика и град Пирот и држава Србија све више улажу у субвенције за млекарство и сточарство у нашем крају. Ми имамо ученике на трећем степену образовања  на смеру прерађивач млека и прехрамбени техничар са четвртим степеном. Пирот се наслања на Стару планину, која је одувек била сточарски крај, а држава и град  субвенционишу све што купимо, све машине и уређаје за млекарство. Задвољни смо – рекао је Манчић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *