МАШИНЕ ИЗНЕТЕ, НА ФАБРИЦИ КАТАНАЦ ОД ОКТОБРА:

Радници и даље чекају

Нит имамо посла, нит смо незапослене – овако, ситуацију у којој су се нашле, описују раднице некадање компаније PTC ServFood, а садашње TheFishExperts. Фабрика месецима не ради, машине су у међувремену изнете, а од 60-ак радника остало је 25.


Прошле недеље, радници су одлучили и да се обрате новинарима, кажу, више се нема куд. Уговори потписани на три месеца важе до краја године, али тренутно нема никаквих вести од послодавца. Да све буде горе, власници су остали су недоступни и надлежним инспекцијама, а капије закључане. Но, проблем није настао преко ноћи па пођимо редом.
Након прославе и ручка организованог поводом представљања (тада будућег) новог власника, радницима је средином марта ове године поручено да на посао више не долазе до даљег: Престали смо да долазимо у фирму, ништа нисмо радили. Како су коме истекли уговори, нису продужавани, нисмо примали плате. Тада су нас позвали на неки ручак, видели смо људе који су откупили фирму и дали јој ново име. Међутим, кад су нам дали друге уговоре крајем јуна, на њима је и даље било име старе фирме. То смо потписали, а рекли су нам да ћемо почетком августа почети поново да радимо. Кренуле смо да организујемо дежурства у августу, два пута недељно су жене долазиле, одржавале, чистиле, прале, чупале траву, фарбале ограду. Само, производње није било. У септембру су нам рекли да ништа од фирме неће бити, да је нови власник одустао јер му се не исплати да отвори фирму. Да би се после тога појавила информација да наводно постоји заинтересовани купац из Норвешке и да ћемо то знати до 20. новембра. Од тога ипак очигледно ништа – кажу раднице фабрике TheFishExperts.
Пошто до руководства фабрике, чији представници иначе са њима комуницирају путем Вибера, нису могле, обратиле су се инспекцији рада. Али, ни ту није било много помоћи. Објаснили су нам да, пошто је фирма затворена, они немају са ким да разговарају, не могу ни да уђу да изврше надзор, на телефоне се не јављају. Препорука је да преко суда тражимо наплату зарада. Јер, сада не можемо ништа да радимо, тражиле смо да нам дају отказе уговора о раду, они то не желе, а ми не можемо тако никаква права да остваримо. Бар бисмо имали право на надокнаду за незапослене, биле бисмо на евиденцији, можда би искрсао и неки други посао. Овако, нит имамо посла, нит смо незапослене – напомињу раднице. Били су и код градоначелнице, а на питање како су доживели тај сусрет укратко кажу: мрка капа да ту може нешто да се уради.
Подигнута средствима за које је град, након изградње хале за ПКЦ морао да покрене и други кредит, а отворена, од стране тадашњег премијера Александра Вучића, уз безброј камера и блицева дописника из целе Србије, ова фабрика је почела да ради уз најаве да би требало очекивати отварање бар још три. Те слике, спрам слика ове, празне, напуштене зграде затвореног прилаза, стварају додатну горчину. Помака нема ни недељу дана касније, како су нам почетком седмице потврдиле раднице фабрике за прераду рибе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *