Београдски „Победник“ презимиће у Смедереву

СМЕДЕРЕВСКИ ВАЈАР ЗОРАН КУЗМАНОВИЋ ОБНАВЉА МЕШТРОВИЋЕВО РЕМЕК ДЕЛО

Средином августа требало би да почну радови на реконструкцији симбола Београда, споменика „Победник на Калемгдану, а биће обновљен у Смедереву, у вајарској радионици Зорана Кузмановића.

Завод за заштиту споменика града Београда, добио је новац од Града Београда за статичку санацију, рестаурацију каменог постамента и саме скулптуре споменика, а радови ће започети одмах после спровођења завршних процедура јавне набавке, која је прошле недеље окончана. За обнову је одвојено 26 милона динара, а реконструкција је поверена вајарској радионици Зорана Кузмановића из Смедерева и предузећу „Кото“.

Током 2018. године извршена контрола стања споменика, показала је да је он у лошем стању, па су Завод и Грађевински факултет у Београду направили пројекат реконструкције и рестаурације.  Увидом у стање установљено је да су оштећења драстично погоршана у односу на 2016. годину када је последњи пут вршена опсервација споменика.

Оштећења на споменику уочена су 2016. године када је утврђено да је „Победник“ нагнут 30 центиметара у односу на вертикалну осу, а да се и даље помера. Ради се о релативно спором процесу који не показује знаке смиривања и заустављања, а у периоду од 35 година, за који постоје подаци, хоризонтално померање на висини постоља фигуре се повећало за 30 одсто.

Стручно мишљење тада затражено од вајара Зорана Кузмановића је да је на бронзаној скулптури споменика уочљив велики слој оксида, као и више оштећења због рупа – „вероватно од метака или гелера“.

– На самој плинти и стопалима оштећења су значајна у виду извитоперености и пукотина, варови су попустили, пукотине су велике и веза скулптуре за кружни камени постамент је кородирала и јако у лошем стању – тада је контатовано у саопштењу Завода за заштиту спомеиника града Београда и Грађевинског факултета, те вајра Зорана Кузманоивћша из Смедерева.

Споменик ће прво бити уклоњен са постоља, потом у потпуности реконструисан, као и постоље, а затим враћен као што је случај био са „Спомеником захвалности Француској“.  Рок за завшретак рестаурације и реконстркуције је шест месеци.

Сама скулптура бронзане мушке фигуре израђена је 1913. као део монументалне фонтане чије је постављање било предвиђено на Теразијском платоу. Мештровић је фонтану замислио као споменик слободи и ослобођењу од вековног турског ропства. Због избијања Првог светског рата одложено је постављање фигуре, па је споменик откривен тек 1928. године.

Демонтажа скулптуре очекује се тек крајем септембра

Ово, за Наше новине, каже Зоран Кузмановић и додаје: „Пре тога нужно је да се обаве сви радови на утврђивању статике и обезбеђивању самог мермерног постамента. То су нужни радови, а за то време скулптура не сме да се помера са постамента. Тек кад се то заврши, моћи ћемо уз помоћ специјалних дизалица да демонтирамо скулптуру и да је  превеземо у Смедерево – каже Кузмановић. На питање може ли да предвиди колико ће трајати радови на рестаурацији бронзаног симбола Београда и ушћа Саве у Дунав, одговара: „Претпостављам да ће бити потребно од три до четири месеца, али то ћемо знати тек када допремимо скулпутру у моју радионицу. Колико знам, постављање обновљене скулптуре на Калемегдану предвијђено је за почетак пролећа“.

Кузмановић, аутор споменика Гаврилу Принципу и Мехмед Паши Соколовићу

Зоран Кузмановић је рођен 1967. године у Смедереву. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Београду 1993. у класи проф. Николе Јанковића. Завршио је магистарске студије 2002. на истом факултету код ментора проф. Владимира Комада. Докторирао је на Уметничким студијама Универзитета уметности у Београду 2014. код ментора проф. Вељка Лалића. Од 2010. до 2015. био је запослен као Уметнички сарадник на Факултету ликовних уметности у Београду. Руководилац је „Уметничке радионице Кузман” у Смедереву. Излагао је на великом броју колективних изложби у земљи и иностранству. Аутор је споменика Гаврилу Принципу, који је постављен у Београду, као и споменика Мехмед паши Соколовићу, који је прошле године на великој свечаности постављен у Вишеграду.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *