ПРОШЛОГ ВИКЕНДА ОДРЖАНА 19. БОСТАНИЈАДА

Лубеница са најслађим срцем опстаје у Осипаоници

Најтежа лубеница имала је 32,7 килограма, најтежа диња 13,8, а најслађа лубеница је стигла из Батуше! Род је слабији ове године, али мештани Осипаонице не одустају од  производње бостана и своје манифестације.

Бостанијада траје већ 19  година и овогодиошњим рођенданом, сврстала се у настарије  етно и пољопривредне манифестације у граду и окколини, уз готово полувековне Ивањданске свечаности у Скобаљу и Косидбу на Плавинцу, која је старија свега годину дана. Упркос нестабилном времену и пуној сезони убирања бостана, Осипоаоница и  околина, слили су се на плато код зелене пијаце, да подрже и одрже своју  Бостанијаду.

Манифестацију је отворила чланица Градског већа, задужена за ресор пољопривреде и руралног развоја, Јована Лукић.

„Задовољство је видети велики број произвођача и мештана Осипаонице, окупљених на истом мсту, где већ 19 година траје ова чувена манифестација. Она је од великог значаја за читав крај и ја домаћинимаа и мештанима желим да још дуго потраје и служи им на част. Од града ћете увек имати сваку врсту помоћи и подршке“.

На штандовима су се нашли најквалитетнији плодови, лубенице и диње, које власници излажу и предлажу за награде. Категорије су уобичајане – најтежа и најслађа лубеница, најтежа и најслађа диња.

У пролазу, поред штанодова затичемо и добро позната лица, која су присутна од почетка. Оснивачи Бостанијде, који су пре готово две деценије, имали јасне идеје и циљеве –  да промовишу производ из свог краја, али и да угосте остале произвођаче на манифестацији замишљеној као највећи сусрет бостанџија. Јован Стојкоивћ, нови предсдник Независног синдиката металца у компнаији ХБИС, један од је од њих. Како нам објашњава, Осипаоница није случајно баш лубенице изабрала за свој бренд.

„Традиција производње бостана у овом делу нашег краја дуга је преко сто година и датира из периода између два светска рата. Зато смо пре двадест година одлучили да спојимо лепо, корисно и традиционално и да после ратарске производње, жита, кукурза и репе, која је била неисплатива на размеђи миленијума, потакнемо и производњу бостана, који је тада био исплативији, а већ је имао дугу традицију на овом простору, посебно на њивама поред Мораве и колибама, по којима су се многи мештани Осипаонице називали колибашима“ – каже Стојковић.

Тада је почела и екстезивна производња, која је подразумевала куповину холандског семена бостана и калемљења лубеница. По томе је Осипоаоница постала позната не само у Србији, већ и у читавом региону.

„Осипоаоница је надалеко позната и јединствена по том калемљењу лубеница, која подразумева да се на основу, која је у ствари тиква, калеми лубеница. Тиме се постиже  одличан спој позитивних особина обе повртарске врсте. Будући да тиква има разгранат коренов систем, тиме се постиже веће упијање воде из земљишта и последично, сочност и величина лубенице! Тако да наше лубенице имају и сочност и сласт, али и величину“, напомиње Стојковић.

Најтежу лубеницу (32,7 килограма) на овогодишњој „Бостанијади“ произвео је и изложио Алекссандар Павловић из Осипаонице. Он је поделио и прво место у категорији свеукупног победника манифестације са Љубишом Радојковићем из Батуше код Пожаревца.  Најтежу дињу (13,8 кг) представио је Југослав Стојковић, такође из села домаћина, док је најслађу лубеницу изложио Жељко Јовановић из Батуше. Коначно, најслађу дињу, према оцени жирија, имао је још један мештанин Осипаонице, Ненад Адамовић.

Манифестација је уобичајено имала и културно-уметнички и етно карактер. Излагали су бројни активи жена из града и села смедеревског краја, као и традицоналне гошће из Рибарске бање. За фолклорни аспект манифестације био је задужен локални КУД „Вук Караџић“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *