“ИЗМЕШТАЊЕ ПРУГЕ – ПРОЈЕКАТ ВЕКА”

Измештање колосека заувек ће променити Смедерево

Ово, у разговору за Наше новине, каже градоначелница др Јасна Аврамовић напомињући да је реч о пројекту који заиста и јесте посао века у Смедереву, нешто на шта се чекало деценијама. Наравно, тај подухват није могуће завршити “преко ноћи”, али је он већ увелико у току и сигурно ће бити реализован јер је потребу за тиме препознала и држава, издвојивши огромна средства за радове који се одвијају од прошле године….

Само за некога ко није упућен у локалне прилике, може бити нова прича о измештању пруге из најлепших делова града који су остали практично заробљени док садашње генерације Смедереваца жале за амбијентом какав су, крај Дунава, имали њихови преци. Већини је свакако у првом плану естетика, али није се, Влада Републике Србије одлучила на овакав пројекат због тога, већ је по среди много значајнији разлог и осноси се на стратешки положај Смедерева.

Идеја о измештању колосека успред тврђаве постоји још одавно, а 2005. смо интензивно почели да се бавимо тиме, осносно тражењем начина да то остваримо. Тада је почела изградња индустријског колосека, то је оно што мора да претходи измештању пруге која се налази испред тврђаве, где ће наравно некада Ју Ес Стил, касније Железара Смедерево, а сада ХБИС, извозити своје производе јер их та пруга повезује са транспортном луком у коју је, у међувремену претворена наша туристичка лука. Дуго нам је требало да реализујемо све то. Пошто је у питању огроман посао, а то заиста јесте пројекат века, који такође захтева огромна средства, видите колико времена треба да прође да се тако нешто оствари. Свакако, неопходна је политичка воља, односно подршка министарстава и онога ко их води. Овога пута смо у Александру Вучићу заиста нашли ту подршку јер је један од ретких премијера и председника који је схватио значај Смедерева у стратешком смислу. Дакле, нама је пре свега стратешки битна та нова железница јер ће сва роба која се буде претоваривала у тој новој луци, чија је изградња такође у плану, тим колосеком ићи даље, на Блиски исток. После завршетка тог колосека, у периоду од шест месеци до годину дана, повући ће се дизалице из туристичке луке, напокон ћемо је ослободити и верујем да је то сан сваког Смедеревца, а тај наш вертикални кеј дефинитивно ће добити своју праву намену за коју је и изграђен јер ми знамо да је још Милош Обреновић са тог кеја слао робу на бечки двор – каже Јасна Аврамовић.

То је, како даље напомиње градоначелница, посао који је кренуо и који ће се сигурно завршити. И мада је увек битна динамика, али то не може “преко ноћи”. Оног тренутка када изместимо колосеке који су сада испред тврђаве, то ће значити и изградњу нове железничке станице. До сада је било различитих виђења о томе где би станица требало да се налази. Отуда и предлог да то буде наспрам Желвоза али наша саговорница каже да она лично није за такво решење и да би је требало изместити из центра града, но, то остаје као једно од питања на коме ће се радити у наредном периоду. Потребна су и велика финансијска средства, реч је о више милиона евра, како би се све то урадило како закони налажу, напомиње Аврамовићева.

У 2019. години, завршићемо индустријски колосек и наравно, у наредним годинама ћемо наставити измештање и урбанистичко уређење Смедерева јер то све значи и промену многих урбанистичких планова, генералног урбанистичког пројекта. Град ће добити сасвим другачију конфигурацију, другачији амбијент, али то је нешто о чему ће се више говорити када се буде завршио индустријски колосек – поручује др Аврамовић.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *