Држава за смедеревске медије не даје ни пет пара…

ОВЕ ГОДИНЕ НА ЛИСТИ ИЗАБРАНИХ ПРОЈЕКАТА НИ ЈЕДАН ПРЕДЛОЖЕН ОД СТРАНЕ ЛОКАЛНИХ МЕДИЈА

Након што су, не баш тако „славно“ (у поређењу са износима које су добили други учесници) прошли на градском конкурсу, „Наш глас“, „Подунавље инфо“, „СД Портал“ и „Наше новине“, одлуком комисија неће моћи да рачунају на средства за суфинансирање које додељује ресорно Министарство. Да ли у целом Смедереву нико од медијских радника не уме да напише пројекат или је ипак нешто друго по среди, више и није нека велика мистерија, али остаје питање које ће побројане медије сачекати и наредне године – шта даље?

 

Пројектно финансирање медија, бајка која је лепо звучала на почетку, постаје права ноћна мора, сложило би се више редакција у Смедереву. Замишљени као начин да се финансијски подрже, а заправо тиме и одрже медији који су, од како је спроведена стратегија повлачења „државе и локалних самоуправа“ из истих, махом приватни, у земљи у којој се чак и најбоље идеје олако обесмисле, конкурси заправо постају терен за надигравања, лобирања, одузимања и сабирања… Свега ту има, осим правог вредновања предложених пројеката, а врхунац омаловажавања одбијених јесу такозвана образложења очигледно рађена у неке две или три опште варијанте па шта кога „закачи“.

Тај буџет, из кога се новац дели медијима широм земље, напунили су делом и Смедеревци, али од тога неће имати ништа јер су комисије сматрале да је нормално да у граду од 110 000 људи, ни један медиј не добије никаква средства. Тачније, ово се односи на оне који се уопште усуде да изнова покушају.

„Најдужи стаж“ у томе свакако, пре свега због медијских прилика и чињенице да су дуго биле једини смедеревски медиј који се бавио информативом без прекида, имају „Наше новине“. Од првог искуства – учешћа на конкурсу из 2015. мењале су се предложене теме, (петојунска експлозија, екологија, загађење, вршњачко насиље, злоупотреба дрога међу младима, наталитет) начини израде пројеката, учили смо, усавршавали се, али узалуд – „шифру за пролазак“ у Министарству културе и информисања нисмо успели да пробијемо. Једино веће понижење од тога био је увид у неке друге одобрене пројекте, које смо, љубазношћу колега „позајмили на гледање“ не би ли нешто научили и схватили где је грешка. Нема грешке. Бар није у нама.

Ништа веће среће, није био ни недељник „Наш глас“, такође одбијен у пар наврата, па ни најмлађи медиј учесник овогодишњег конкурса из Смедерева, СД Портал. Једино је, порталу „Подунавље инфо“, 2018. пошло за руком да се домогне макар и симболичне суме од 400 000 динара, али ни њима ове године средства нису одобрена.

С друге стране, КЦН Исток Смедерево, Телевизија Смедерево, Смедеревске новине и Радио Смедерево нису ни учествовали на конкурсима Министарства културе и информисања.

Да све постаје беспредметно и бесмислено, слаже се већина колега, али остаје питање: Шта даље у таквој ситуацији? Јер, ако је овај конкурс, уз локални, (који је тек посебна лутрија) једна од две најважније могућности да медиј опстане, само је питање колико дуго се под таквим условима може издржати. Ако је замисао да опстану само они са „мистериозног списка“ о чијем се постојању незванично шушка, онда Министарство културе и информисања одлично ради свој посао.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *