Дигиталне учионице и у смедеревским школама

НАША ТЕМА: УМЕСТО КЊИГЕ И СВЕСКЕ „МИШ“ И МОНИТОР

Реч је о пројекту Министарства просвете „2000 дигиталних учионица“, а према најавама, примена би требало да почне већ од 1. септембра.

Све постаје дигитално па и – учионице. И док се родитељи на све начине довијају како да децу склоне од разноразних екрана, ускоро ће их монитори дочекивати и у свакој учионици, а и уџбеници ће бити електронски. О томе да ли је ово „цивилизацијски помак“ у реформи школства или су веће мане него предности, сада се воде бројне полемике, али донекле су беспредметне јер само време може да покаже ко је био у праву.

Министарство просвете тренутно спроводи пројекат „2000 дигиталних учионица“ који се реализује и у Смедереву. Обуком је обухваћено 500 школа са преко 2000 учитеља и наставника. Пројекат се зове „Диталне учионице/дигитално компетентан наставник – увођење електронских уџбеника и дигиталних образовних материјала“. Од 29. јуна закључно за 5. јулом, 2846 наставника запослених у основним школама из 12 школских управа и 194 групе је погађало ову националну обуку, објашњава нам Драган Петковић, директор смедеревске школе „Димитрије Давидовић“:

Други круг креће поново у другој половини августа. Из наше школе биће обухваћени сви учитељи првог и другог разреда, а када је у питању пети и шести разед, ради се о шест предметних наставника. Дакле, укупно 16. Ми смо и прошле године то радили, имали смо три учитеља на обуци и једног који је држао семинар јер има лиценцу за то. Сходно томе, добили смо четири лап топа и пројекторе за наставу у учионицама – каже Петковић.

Како додаје, чим други круг обуке буде готов, опрема ће стићи у школу и до почетка школске године све би требало да буде спремно. На питање шта подразумева дигитална учионица и шта је то, у односу на досадашњи начин наставе чини посебном, наш саговорник одговара:

Тај концепт подразумева да наставник има дигиталне садржаје, уџбенике, лап топ, пројектор у неким учионицама и интерактивне табле. Наравно, још увек ће бити штампаних уџбеника, али тамо где су наставници који су завршили обуку, све ће бити дигитално. Предност се огледа у томе што је такав начин рада деци занимљивији, више обраћају пажњу јер су они и код куће већ навикли на рад на рачунарима. Ако им се то омогући и у школи, надамо се да ћемо на тај начин да их мотивишемо да активније слушају наставу и прате оно што се дешава на часу. Друго, лакше се долази и до одговора, од понуђених два или три они треба да одаберу и кликом потврде, напомиње Петковић.  

 

Уређење школе

Ове две године доста тога смо успели да урадимо у сарадњи са локалном самоуправом, ограду, хол смо уредили, сада је и клуб Партизан са нама уређивао салу, дорађивали смо, кречили, чистили смо олуке али настојимо да не запоставимо и наша подручна одељења, Удовице и Сеоне, где смо потпуно променили ПВЦ столарију – прозоре и врата, купили нове пећи и котао, поправља се димњак, урађен је терен у Удовицама, комплетан санитарни чвор је замењен. Имамо и неке мање донације од приватнх лица, добили смо два рачунара на тај начин.

 

Основну школу завршило пет одељења, у први разред уписано једно мање

Ђака првака сада нема за пет одељења, имаћемо овде четири у Удовицама једно одељење. Имали смо 107 уписаних првака, задовољни смо, с обзиром на то да је тренутно тренд опадања. Надамо се да ћемо следеће године да урадимо мало више на маркетингу и овој дигитализацији, настави, да ћемо привући већи број првака, свако се бори за то.

 

Недостају математичари

Када је о кадру реч, првенствено имамо проблема у вези са часовима математике. Тражимо адекватног наставника математике, али их нема на евиденцији незапослених. Такође,  недостају наставници ликовног, немачког, хемије (20% часова) и (физике) 10%. Видећемо, снаћи ћемо се некако.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *