„НАШЕ НОВИНЕ“ НА ПРОСЛАВИ КУРБАН БАЈРАМА

Софра окупила и старо и младо

Крај џамије у Смедереву, окупило се и ове године мноштво верника исламске вероисповести како би у заједници, за бајрамском софром, обележили један од највећих муслиманских празника, Курбан бајрам. 

Било је ту прилично света, разних генерација, али највише деце која, по обичају посебно уживају у свим празницима, а како ред налаже да бајрамска софра треба да буде богата али разноврсна, осим меса које је симбол приношења жртве, послужено је разно воће, торте, баклаве, медењаци… Све то, приредио је Одбор Исламске заједнице али и уз помоћ града Смедерева из чијег буџета се са по 25 000 динара помаже прослава два највећа празника Рамазана и Курбан бајрама, како нам је овом приликом, желећи да се на томе посебно захвали руководству локалне самоуправе објаснио секретар Исламске заједнице:

Има и доста дарежљивих верника који такође помажу донацијама како бисмо обележили празник. Наша заједница траје 20 година, ми млађи смо се мало више прикључили да наставимо традицију. Сваке године се обележава Бајрам, наши највећи празници су Рамазански бајрам и Курбан бајрам, када сви дајемо жртву драгоме Богу. Свака кућа која има могућности, коље курбан и даје сиротињи. То смо наследили од нашег посленика Ибрахима који је први принео жртву, каже Фаик Хасановић.

Следимо оно што је завет наше вере, што пише у Светом Курану. Наш посланик Ибрахим је у сну примио поруку да треба да закоље свог сина Исмаила. Алах га је искушао тиме, тражећи да од њега принесе сина на жртву уместо курбана. Исмаил је имао између седам и десет година, али је богобојажљиво прихватио то, рекавши оцу да учини онако како му је наређено од Бога. Ибрахим је, доказавши своју веру и оданост, сина одвео до камена за жртвовање, међутим, нож никако није хтео да сече… Тада му је Алах са небеса спустио курбан, односно јагње. У сећање на тај догађај, спрема се курбан на овај празник – прича нам Сулхан Рашити, такође из Одбора Исламске заједнице у Смедереву.

Што се тиче обележавања празника у домовима, сваки домаћин је, уколико је у могућности, дужан да после клањања, осносно молитве Курбан бајрама, закоље курбан. Део меса одваја за оне који немају и на тај начин се заправо свима омогућава да славе подједнако, били имућни или не – свако ће имати довољно за празнк.

У кућама се бајрам слави као и све друго, прави се породичан ручак, зове се фамилија, комшилук, познаници, пријатељи, а поподне се код нас, испред џамије организује бајрамска софра за цело насеље, веселимо се, једемо, пијемо, дружимо и уживамо заједно јер то тако треба за сваки празник. Такође, обичај је и да сваки муслиман за овај дан својој деци купи нову гардеробу, да буду што лепше обучена, додаје Рашити.

На питање шири ли се заједница, јер религије широм света „западају у кризу“ и модеран човек губи везу с Богом, наши саговорници закључују: Хвала Алаху, за сада је задовољавајуће, поговово ми је драго што је ове године посебно велики број младих одлучио да се покллони Богу, нашем Створитељу. Битно је да се вера очува, најстрашније је кад човек не верује ни у шта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *